Europska aviokompanija uvodi letove preko Atlantika za 65 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2017. u 08:25
Foto: Thinkstock

U tu cijenu neće biti uključena prtljaga, hrana i piće, rezervacija sjedala, slušalice, deka i slične stvari.

Norveška aviokompanija Norwegian planira uvesti niskobudžetne transatlantske letove između Europe i SAD-a na deset novih ruta čija će cijena nekad biti i oko 65 dolara, što će staviti pritisak na američku i europsku konkurenciju, objavila je ta tvrtka u četvrtak. 

Norwegian će proširiti svoju mrežu letova u SAD od sredine lipnja, nakon dugoočekivane odluke SAD-a da odobri letove preko Atlantika irskoj filijali te zrakoplovne tvrtke. Američki će se zračni prijevoznici  sada trebati usredotočiti na snižavanje cijena i redizajn svojih kabina kako bi se mogli natjecati s Norwegianom i islandskom tvrkom Wow Air. 

Norwegianove jednosmjerne karte od 65 dolara vrijedit će za letove do destinacija u Irskoj i Velikoj Britaniji s manjih zračnih luka u saveznim državama New York, Rhode Island i Connecticut. 

Odredišta uključuju gradovi poput Belfasta u Sjevernoj Irskoj, Corka, Dublina i Shannona u Irskoj, te Edinburgha u Škotskoj.

"Ja plaćam ono što žellim, ti plaćaj ono što ti želiš. Ne plaćamo za ono što svi drugi plaćaju na letovima", rekao je glasnogovornik Norwegiana Anders Lindstrom o niskim cijenama njegove tvrtke. 

U tu cijenu neće biti uključena prtljaga, hrana i piće, rezervacija sjedala, slušalice, deka i slične stvari. Norwegian na svojoj internetskoj stranici upozorava kako će količina letova s tako niskim cijenama biti ekstremno ograničena. 

Usprkos tome, rast konkurencije na transatlantskim letovima utjecala je i na druge europske aviokompanije.

British Airways i IAG, vlasnik španjolske Iberije, također planiraju ove godine krenuti s niskobudžetnim letovima preko Atlantika iz Barcelone. Air France radi na osnivanju novog niskobudžetnog projekta nazvanog Boost, dok Lufthansa takve letove nudi preko svog projekta Eurowings. 

Norwegianov plan poslovne ekspanzije već je doveo do više nego dvostruko većih prihoda od 2012. Prošle godine ta je tvrtka zabilježila 16 posto veći prihod, koja sada iznosi 3,12 milijardi dolara, te je naručila 260 novih Airbusovih i Boeingovih zrakoplova koji će joj biti isporučeni u idućim godinama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close