Jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu otpušta 14.000 radnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2018. u 11:47
Foto: Reuters

Takve najave dolaze nakon rasta troškova poslovanja, sporije prodaje automobila i u trenutku kada se kompanija usmjerava na proizvodnju kamiona, električnih i autonomnih vozila.

Američki proizvođač vozila General Motors (GM) planira prekinuti proizvodnju u osam tvornica do kraja 2019., od toga u pet tvornica na području Sjeverne Amerike te ukinuti 14.000 radnih mjesta.

Takve najave dolaze nakon rasta troškova poslovanja, sporije prodaje automobila i u trenutku kada se kompanija usmjerava na proizvodnju kamiona, električnih i autonomnih vozila.

Prekidi proizvodnje posljedica su okretanja kupaca u Sjevernoj Americi s manjih na velike automobile poput terenaca i kamiona, koji trenutno čine 70 posto ukupne američke prodaje vozila.

GM-ov izvršna direktorica Mary Barra izjavila je da GM želi investirati u električna i autonomna vozila, za koja se očekuje da će potaknuti budući rast industrije. No, također, kaže ona, time kompanija reagira na povećanje troškova, uključujući i nove carine na sirovine poput čelika, dok se kompanija priprema za novu krizu, nakon što je prodaja vozila u SAD-u u 2016. godine dosegla vrhunac.

Izvršenjem navedenog plana kompanija bi uštedjela oko 6 milijardi dolara do kraja 2020. godine, priopćili su iz GM-a. „Akcije koje poduzimamo danas nastavljaju našu preobrazbu kako bismo bili vrlo okretni, otporni te profitabilni, dajući nam tako fleksibilnost za ulaganja u budućnost”, izjavila je Barra.

GM je priopćio kako očekuju da će zatvaranje pogona u Sjevernoj Americi utjecati na više od 6.100 radnika koji su plaćeni po satu u pet tvornica, kao i na više od 8.000 radnika s mjesečnim fiksnim plaćama.

Na svjetskoj razini, GM, koji je krajem prošle godine zapošljavao oko 180.000 radnika, cilja smanjiti broj zaposlenika na mjesečnoj fiksnoj plaći za 15 posto, uključujući i 25 posto manje rukovoditelja.

No, GM-ovo najavljeno restrukturiranje izazvalo je brze reakcije političara, pa čak i američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

„Nisam sretan zbog toga”, rekao je Trump vezano uz te planove, jer potkopavaju njegove tvrdnje da će njegove politike potaknuti oživljavanje američke automobilske industrije.

Barri je poručio da joj je bolje da uskoro ponovno otvara pogone u SAD-u.  "Jako ih pritišćemo. Imamo senatore i mnoge druge ljude, pritisak je jak", rekao je Trumo novinarima.

Kazao je i da bi GM trebao pronaći model automobila koji se bolje prodaje od Chevy Cruza. "Njihov auto ne prodaje se dobro. Stoga će se fokusirati na nešto drugo. Nemam sumnji oko toga; u ne tako dalekoj budućnosti fokusirat će se na nešto drugo. Bolje bi im bilo da se fokusiraju", izjavio je Trump.

Komentirajte prvi

New Report

Close