Japanska korporacija želi kupiti dionice Ubera uz 30 posto popusta

FOTO: Reuters FOTO: Reuters

Japanska korporacija Softbank ponudila je za kupnju dionica Ubera 30 posto manju cijenu u odnosu na procijenjenu vrijednost te tvrtke od 68,5 milijardi dolara, doznaje Reuters od osobe upoznate sa slučajem.

Ulaganje, koje je odobrio upravni odbor Ubera u listopadu, potaknulo bi i niz promjena u upravljanju tom tehnološkom kompanijom za posredovanje u uslugama prijevoza. Između ostalog, ograničila bi se ranija moć pojedinih dioničara pri odlučivanju, upravni odbor bi se proširio s 11 na 17 članova, a minorizirao bi se i utjecaj bivšeg izvršnog direktora Travisa Kalanicka. 

Ulaganje i poteze upravnog odbora podržava i novi izvršni direktor Dara Khosrowshahi, a dolaze na kraju godine koju su obilježili skandali i promjene u kompaniji, uključujući i prošlotjedno priznanje da su krajem prošle godine bili hakirani podaci 57 milijuna korisnika usluga Ubera, a što se pokušalo zataškati.

Konzorcij ulagača, predvođen Softbankom i investicijskim fondom Dragoneer, planira preuzeti udjel od najmanje 14 posto u Uberu. Natječaj za kupnju će biti objavljen u utorak, doznaje Reuters od izvora, a ulagači će imati oko mjesec dana za odgovor.

Skupina ulagača predvođena Softbankom bi dobila dva nova mjesta u novom upravnom odboru, dok bi preostala četiri pripala neovisnim direktorima. 

U slučaju ako neće biti dovoljno zainteresiranih prodavatelja, Softbank i dalje može odustati od posla. Japanska tvrtka također planira uložiti milijardu dolara u kompaniju pri procijenjenoj tržišnoj vrijednosti od 68,5 milijardi dolara. 

Čak i po sniženoj cijeni, Uber je druga najveća svjetska kompanija podržana privatnim kapitalom u sektoru usluga prijevoza, nakon kineske platforme Didi Chuxing, a ponuda je prilika za rane ulagače da osiguraju značajnu dobit, a za zaposlenike da unovče dionice koje su do danas imale vrijednost samo na papiru.

Prema ponudi Softbanka, Uber vrijedi oko 48 milijardi dolara, a ne 68,5 milijardi, koliko je pokazivala procjena od prije godinu dana.

Otkad je prije više od godine dana tržišna vrijednost kompanije procijenjena na 68,5 milijardi dolara, Uber se suočio s brojnim skandalima, uključujući optužbe za seksualno uznemiravanje. Također, našla se pod kaznenom istragom zbog softvera namijenjenog prijevari regulatora, kao i podmićivanja predstavnika vlasti u Aziji, dok je Alphabetov odjel poslovanja sa samovozećim automobilima Waymo tužio Uber zbog krađe poslovnih tajni.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve