Japanci ruše vrijednost Ubera za trećinu

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2017. u 22:00
Japansko ulaganje potaknulo bi niz promjena u Uberu/REUTERS

Tehnološki div SoftBank nudi šest milijardi dolara za 14 posto udjela u američkoj kompaniji.

Japanska korporacija SoftBank ponudila je za kupnju dionica Ubera 30 posto manju cijenu u odnosu na procijenjenu vrijednost te tvrtke od 68,5 milijardi dolara, doznaje Reuters od upućenog izvora.

Prema ponudi japanskog tehnološkog diva, Uber vrijedi oko 48 milijardi dolara, a ne 68,5 milijardi, koliko je pokazivala procjena od prije godinu dana. Ulaganje od šest milijardi dolara bit će jedno od najvećih kupnji dionica privatne kompanije u povijesti, a  potaknulo bi i niz promjena u upravljanju tom tehnološkom kompanijom za posredovanje u uslugama prijevoza.

Između ostalog, ograničila bi se moć pojedinih dioničara pri odlučivanju, upravni odbor bi se proširio s 11 na 17 članova, a minorizirao bi se i utjecaj bivšeg izvršnog direktora Travisa Kalanicka. Skupina ulagača predvođena SoftBankom bi dobila dva nova mjesta u novom upravnom odboru, dok bi preostala četiri pripala neovisnim direktorima.

Konzorcij ulagača, predvođen Softbankom i investicijskim fondom Dragoneer, planira kupiti najmanje 14 posto udjela u Uberu. Natječaj za kupnju objavljen je u utorak, a ulagači će imati oko mjesec dana za odgovor. U slučaju da neće biti dovoljno zainteresiranih prodavatelja, Softbank može odustati od posla. Japanska tvrtka također planira uložiti milijardu dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close