Jako pali prihodi informatičkog diva Microsofta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2016. u 08:28
Foto: Reuters

Prihodi tog softverskog diva od ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure, porasli su za 3,3 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 6,1 milijardu dolara.

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 20,5 milijardi dolara, 5,5 posto manje nego godinu dana prije, što je ponajviše posljedica pada prodaje osobnih računala (PC).

Prema izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 3,7 milijardi dolara, što je gotovo 25 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Prihodi najvećeg svjetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje PC-a, što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sustavom.

Prema podacima analitičke tvrtke IDC, u prvom tromjesečju ove godine prodaja PC-a u svijetu pala je za 11,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Microsoftovi prihodi u segmentu koji uključuju Windows sustav u proteklom kvartalu porasli su za 1 posto na godišnjoj razini, na 6,5 milijardi dolara. No, operativna dobit pala je za 7 posto.

Prihodi tog softverskog diva od 'cloud' poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure, porasli su za 3,3 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 6,1 milijardu dolara. No, operativna dobit u tom segmentu pala je za 14 posto.

To je područje u koje Microsoft puno ulaže, s obzirom da bi ubuduće tržište 'cloud' usluga trebalo brzo rasti.

Prema istraživanju tvrtke Research and Markets, globalna 'cloud' industrija lani je dosegnula vrijednost od 19 milijardi dolara, dok bi 2020. godine mogla vrijediti 65 milijardi.

Kako su poslovni rezultati Microsofta slabiji nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cijena dionice te kompanije pala više od 4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close