Izvršni direktor Fiata dolazi prekinuti štrajk

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2017. u 22:00
Veliku štetu trpe i kooperantske tvrtke u industrijskoj zoni, Foto: Igor Kralj / Pixsell

Radnici su odbili prijedlog premijerke i odlučili nastaviti štrajk sve dok menadžment kompanije ne “izađe sa svojom ponudom”.

Alfredo Altavilla, izvršni direktor Fiata na globalnoj razini, trebao bi u petak doći u Kragujevac i u pregovorima s predstavnicima lokalnih radnika i vladom Srbije pokušati prekinuti sve dramatičniju situaciju u srpskoj tvornici talijanskog automobilskog diva, doznaje Danas. Članovi Štrajkaškog odbora FCA Srbija telefonom su ponovo razgovarali s premijerkom Anom Brnabić, koja ih je ranije pozvala da prekinu štrajk i počnu pregovore s poslodavcem o novom kolektivnom ugovoru za sljedeće tri godine.

Međutim, radnici su odbili prijedlog premijerke i odlučili nastaviti štrajk sve dok menadžment kompanije ne “izađe sa svojom ponudom”, odnosno ne ispuni barem minimum zahtjeva štrajkaša koji traže povećanje bruto zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, isplatu dogovorenog bonusa za učinkovitost i nadoknade za prijevoz kada tvornica radi u nestandardne dane, te promjenu organizacije proizvodnje da radnici ne bi radili više poslova istovremeno.

Proteklih dana štrajka više od 2000 radnika izgubljena je proizvodnja blizu 5000 automobila. Veliku štetu trpe i kooperantske tvrtke u industrijskoj zoni Grošnica u kojima je proizvodnja dijelova za ugradnju u Fiat 500L, takođe zaustavljena već danima. U FCA Srbija ne funkcionira ni logistika, te danima nema nikog da istovari i uskladišti dijelove koje u Kragujevac stižu iz kooperantskih tvrtki.      

Komentirajte prvi

New Report

Close