Izvrgavanje režima humoru

Autor: The New York Times , 19. lipanj 2011. u 22:00

Kako znate da ste na saudijskoj komičarskoj večeri? Kad se održava u šatoru udaljenom osamdeset kilometara dalje od grada kako vas moralni čistunci ne bi prokleli i kad na vratima stoje žene u crnim burkama. Kad se oglasi poziv na večernju molitvu, gase se disko kugla i golemi zvučnici. Na stolice vas smještaju ovisno o spolu – neoženjeni mladići sjedaju na desnu stranu, a obitelji i žene na lijevu.

“Volim Rijad!” Voditelj otvara večer na arapskome, a otprilike tisuću posjetitelja pozdravlja ga mlakim pljeskom. “Na cesti nema nijedne žene!” Komičarske se večeri u Saudijskoj Arabiji odvijaju tajno, a organiziraju ih uglavnom mjesni amateri koji nastupaju za zagrijavanje prije komičara arapskoameričkog porijekla koji su prije nekoliko godina počeli nastupati na Bliskom istoku. Međutim, i saudijski komičari konačno dolaze na svoje. Naime, dvojica komičara vode dva vrlo popularna šoua na YouTubeu, a tome pomaže činjenica da je internet jedino javno mjesto na kojem se smiju podupirati arapski ustanci. Komičarske su se večeri jednostavno s engleskog prebacile na arapski jezik pa su privukle veći broj gledatelja, a komičare su čak zvali da nastupaju na nekim korejskim konferencijama. “Za saudijsko je društvo to prihvatljiv koncept jer se jedna osoba nalazi na sceni: nema glume, nema žena ni muškaraca prerušenih u žene”, kaže Ahmad Fathaldin, dvedesetpetogodišnji student medicine i jedan od šestorice mladića koji pišu i na YouTubeu izvode hit program “On the Fly”. “Društveno je prihvatljivo.” Još je jedan čimbenik pomogao u širenju komičarskog fenomena i gurnuo ga na YouTube, a to je kruta jednoličnost arapske televizije. “Televizija u ovoj regiji umire polaganom i bolnom smrću”, kaže geofizičar Fahad Albutairi (26), samoprozvani mršavi štreber koji je diplomirao na Sveučilištu u Teksasu. Prošlog je studenoga započeo treću saudijsku uspješnicu na YouTubeu pod imenom “La Yekthar” ili “Začepi”. U Saudijskoj Arabiji živi 19 milijuna stanovnika, a 70 posto njih mlađe je od 30 godina. Ne bi podnijeli još 200 epizoda neke turske sapunice, kaže Albutairi.“Televizijski programi ne odražavaju ono što je prosječnom Saudijcu bitno”, kaže. “Mi iz Saudijske Arabije emitiramo program koji su za Saudijce stvorili njihovi sugrađani.”

Omar Hussein, žilavi dvadesetpetogodišnjak koji u jednoj velikoj američkoj tvrtki nadzire proizvodnju pelena, u slobodno vrijeme nastupa kao voditelj šaljivih vijesti u emisiji “On the Fly”. Prošle je godine s kolegama koji su započeli program osmislio “društveno odgovornu komediju” koja se bavi aktualnim zbivanjima. U nastupima ne spominju kraljevsku obitelj te činjenicu da se na njihovo kraljevstvo Arapsko proljeće nije moglo proširiti. Rijetko se kad dotiču pravnog sustava i drugih bastiona islamskog čistunstva. Na YouTubeu se mogu slobodnije izražavati pa je čudo što i toliko daleko smiju otići.Narodni ustanci koji su potresli arapski svijet užasnuli su saudijsku monarhiju do te mjere da su saudijske snage poslane u Bahrein kako bi pomogle u gušenju ustanka. “On the Fly” nešto pobliže zadire u političke i društvene tabue. Snimili su ciničnu reportažu, a komičari cinizam smatraju darom, o sucu koji se brani od javnih optužbi za primanje mita time tvrdnjom da ga je obuzeo vrag. Također su snimili prilog o pripadniku vjerske policije koji je grickalicom za nokte proboo jednog muškarca nakon što je napadnuti dobacio da bi policajčeva žena trebala pokriti lice.Najpopularnija epizoda objavljena je u veljači, u jeku nemira u Egiptu i drugim zemljama, a pogledalo ju je čak 635.000 gledatelja.“Mi smo vrlo čisto izvijestili o tim događajima”, kaže dvadesettrogodišnja Dima Ikhwan. Ona i dvadesetdvogodišnja studentica psihologije Lama Sabri jedine su komičarke u muškoj ekipi, čime se također ne uklapaju među tipične Saudijce. “On the Fly” uzmaknuo je bijesu moćnog domaćeg vjerskog lobija, vjerojatno zato što Hussein pomoću odabira riječi i tema suptilno odaje svoju vjeru. Jedan je religiozni gledatelj komentirao jedan videoisječak sljedećim riječima: “Šou je sjajan, ali rado bih da nema glazbe i žena.”Obožavateljima šoua jako se sviđa što Hussein pogađa u središte bitnih stvari, dok se na televiziji izbjegavaju važna pitanja. Konzultant i aktivist Fatin Yousef Bundagji kaže: “Hussein vrlo dobro prenosi kulturu i stav naroda te ističe apsurdnosti koje sprečavaju naš razvoj.”

Neil MacFarquhar

Komentirajte prvi

New Report

Close