Izvozni aduti limenke i LCD televizori

Autor: Rato Petković,VLM , 19. rujan 2011. u 22:00

Vlada Srbije pridaje veliko značenje novim proizvodnim pogonima jer će oni pridonijeti promjeni izvozne slike zemlje

Tijekom rujna u Srbiji će početi s radom dvije tvornice u čiju je gradnju uloženo 40 milijuna eura. Riječ je o novoj liniji za proizvodnju limenki američke kompanije Ball Packaging, koja je već počela s radom i tvornici za proizvodnju LCD televizora, prve s takvim proizvodom u regiji. U prvu je uloženo 35, a u drugu pet milijuna eura.

Odlična iskustva
Promatrano u novčanoj vrijednosti ulaganja nisu velika, ali im je značenje za srpski izvoz daleko veće. Ball Packaging će novom linijom udvostručiti godišnju proizvodnju na 1,5 milijardi limenki. Čak 80 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu, uglavnom u zemlje EU. Ball Packaging je 2004. godine počeo proizvodnju limenki u Zemunu i to je bila prva greenfield investicija neke američke tvrtke u Srbiji. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) proglasila je te godine tvornicu Ball Packaginga najvećom greenfield projektom u jugoistočnoj Europi. Nakon sedmogodišnjeg pozitivnog iskustva Uprava tvrtke odlučila je povećati proizvodnju pa je ulaganje preusmjereno iz Poljske u Srbiju. Gerrit Heske, predsjednik kompanije za Europu, istaknuo je kako je tvrtka zadovoljna dosadašnjim poslovanjem, a procijenjeno je kako je tržište jugoistočne Europe perspekivno za plasman limenki.

U tvornici je zaposleno 200 radnika koji rade na strojevima visoke tehnologije. S druge strane beogradske periferije, u Železniku, krajem rujna otvara se tvornica za proizvodnju LCD televizora. Njezina dnevna proizvodnja iznosit će tisuću televizora, što je, prema procjeni tvrtke WEG, pet puta više od potrebe srpskog tržišta, pa je plasman namijenjen izvozu, prije svega u regiju, gdje je ovo prva tvornica takvih uređaja. Osim toga nova tvornica će pogodovati i kupcima iz Srbije, jer je najavljena niža cijena televizora od onih iz uvoza. Sve komponente bit će uvezene iz Kine u kojoj je 40 radnika bilo na višemjesečnoj obuci. Prvih nekoliko mjeseci proizvodnju će nadgledati inženjeri iz Kine. I pored uvoza komponenti proizvodnja će se pozitivno odraziti na povećanje izvoza, jer će vrijednost proizvedenih televizora biti veća od komponenti. Za uvoz dijelova gotovih LCD TV carina je 15 posto, dok na dijelove iznosi svega jedan posto.

Pomoć države
Branislav Rajić, šef proizvodnje najavio je postupno ugradnju dijelova, koji će se proizvoditi u zemlji, poput panela, maski i zavrtnja. WEG je u tvornicu uložio 2,5 milijuna eura, što ih je dobio od Fonda za razvoj za uvoz opreme. Izgradnju je pomogla i Agencija za promociju izvoza SIEPA sa 5000 eura po zaposlenom radniku, kojih će biti 150. Vlada Srbije pridaje veliko značenje novim proizvodnim pogonima, jer će oni pridonijeti promjeni “izvozne slike” zemlje, koja je dosad prepoznatljiva po izvozu sirovina i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Automobili

Očekivanja od Fiata
Izvozu visokotehnološke robe prodonijet će i Fiatova tvornica automobila. Krajem rujna sići će s proizvodne trake prva karoserija jednog od dva nova modela automobila, dok je početak serijske produkcije najavljen za proljeće 2012. Godišnja proizvodnja biti će veća od 200.000 vozila, a čak 95% proizvedenih automobila namjenjeno je inozemnom tržištu. Procjenjeno je da će time vrijednost godišnjeg izvoza Srbije biti povećana za više od milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close