Izdavači će od Googlea tražiti naknadu

Autor: Tomislav Pili , 28. kolovoz 2016. u 22:00
Analitičari ne vjeruju u uspjeh inicijative Bruxellesa, Fotolia

Europska komisija priprema prijedlog naplate izvadaka u rezultatima pretraživanja.

Europska komisija (EK) dovršava prijedlog koji će novinskim nakladnicima omogućiti naplatu naknade od Googlea iako je taj potez već završio fijaskom u Njemačkoj i Španjolskoj.

Ova radikalna reforma regulative koja uređuje autorska prava omogućit će nakladnicima da zatraže isplatu naknade jer internetske tražilice – ponajprije Google – u rezultatima pretraživanja objavljuju izvatke iz novinskih tekstova. Bruxelles prijedlog namjerava objaviti sljedećeg mjeseca.

Cilj je na neki način prisiliti Google da sa svojim servisom Google News sklopi sporazume s nakladnicima. No, naplata sadržaja neće biti obvezna. Analitičari smatraju da će ovim prijedlogom Bruxelles dodatno zaoštriti odnose s Googleom protiv kojeg vodi već nekoliko istraga zbog monopolnog ponašanja. Inače, sama ideja naplate izvadaka i nije nova.

Prije četiri godine u Njemačkoj se pojavila inicijativa o naplati sadržaja koji objavljuje Google jer su tamošnji izdavači tvrdili kako tražilica zarađuje od prikazivanja njihovih članaka u rezultatima pretraživanja na svom sakupljaču vijesti Google News. Uz Njemačku, takva je naplata uvedena i u Španjolskoj. No, izdavači su brzo odustali od inzistiranja na naplati nakon što im je značajno pao internetski promet jer je Google ugasio svoj servis.

Julia Reda, njemačka zastupnica u Europskom parlamentu i aktivistica za reformu zaštite autorskih prava, za CNBC ističe kako je “suludo vjerovati da će izdavačke kompanije pobijediti u bitki s Googleom”.
“Europska komisija priznaje da njemački i španjolski model nisu funkcionirali, ali strukturno radi istu stvar”, komentirala je Reda. Iz američkog internetskog diva ostali su nedostupni za komentar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close