Istraga o visini McDonald’sova najma

Autor: Tomislav Pili , 04. svibanj 2017. u 14:59
Na najmu je lani zarađeno 6,1 milijarda dolara/REUTERS

Skupa najamnina sprečava franšizere da povećaju plaće radnicima.

Američki sindikat radnika u ugostiteljstvu (SEIU) zatražio je od institucija istragu kako McDonald's naplaćuje najam prostora svojim franšizerima što je, prema njegovom mišljenju, glavni razlog nemogućnosti podizanja plaća.

SEIU stoji iza kampanje "Borba za 15 dolara" koja traži povećanje plaća radnicima u McDonald'sovim restoranima. Sindikat tvrdi kako lanac restorana brze hrane nije otkrio preciznu formulu koju koristi pri izračunu cijene najma franšizerima te da naplaćuje znatno više od ostalih vlasnika prostora u kojima su drugi restorani brze hrane. Iz tog je razloga vlasnicima 2500 franšiza u SAD-u teško povećati plaće.

"McDonald'sove vrtoglave najamnine financijski iscrpljuju franšizere zbog čega je mnogima gotovo nemoguće platiti radnike više od minimalca", kazao je za Reuters Scott Courtney, izvršni potpredsjednik SEIU-a. Zahtjev za istragom upućen je regulatorima u Kaliforniji i Illinoisu.

Prema podacima iz financijskih izvješća, McDonald's je prošle godine uprihodio 6,1 milijardu dolara na najamninama iz više od 31.000 franšiznih restorana. Valja podsjetiti i kako je izvršni direktor Steve Easterbrook u ožujku kazao kako franšizeri nastavljaju generirati rast novčanog toka koji je na rekordnim razinama. Na potez SEIU-a iz McDonald'sa poručuju kako su uvjereni u legalnost i prikladnost financijskih odnosa sa franšizerima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close