Iskušenje za ulagače u Alibabu – istječe zabrana prodaje dionica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2015. u 09:08
Foto: Reuters

Ulagači u kineskog diva e-trgovine Alibabu prevalili su preko leđa razočaravajuća poslovna izvješća i probleme s kineskim regulatorom, a slijedi i novo iskušenje jer je u srijedu istekla šestomjesečna zabrana prodaje 437 milijuna dionica u vlasništvu ‘insidera’.

Ulagači u kineskog diva e-trgovine Alibabu prevalili su preko leđa razočaravajuća poslovna izvješća i probleme s kineskim regulatorom, a slijedi i novo iskušenje jer je u srijedu istekla šestomjesečna zabrana prodaje 437 milijuna dionica u vlasništvu 'insidera'.

Alibabine su dionice uvrštene u kotaciju Njujorške burze u rujnu prošle godine, uz rekordnu inicijalnu javnu ponudu (IPO) vrijednu 25 milijardi dolara. Prvi je dan trgovanja dionica dočekala uz vrijednost od 93,89 dolara, a najviših 120 dolara dosegnula je 13. studenog.

Šest mjeseci kasnije njezina se vrijednost spustila oko 30 posto u odnosu na najvišu vrijednost zabilježenu u studenom, na 84,50 dolara. To znači da je još uvijek 24 posto iznad 68 dolara iz početne ponude.

U srijedu je, pak, nakon što je isteka zabrana prodaje 437 milijuna dionica u vlasništvu 'insidera', u prvih sat vremena cijena dionice pala 0,9 posto, na 83,70 dolara, a vlasnika je zamijenilo oko 18 milijuna dionica, otprilike 2 milijuna više od dnevnog prosjeka.

U svibnju, nakon objave Alibabinih poslovnih rezultata, istječe i zabrana prodaje dodatnih 100 milijuna dionica u vlasništvu zaposlenika, a u rujnu za 1,6 milijardi dionica u vlasništvu 'insidera', među kojima je i Yahoo!.

Tromjesečni rezultati za razdoblje do kraja prosinca 2014. razočarali su tržišta jer su uz 25-postotni skok neto dobiti bez jednokratnih stavki pokazali i 'tek' 40-postotni skok prihoda u odnosu na isto razdoblje lani. U prethodnom su tromjesečju prihodi skočili 53,7 posto.

Taj je podatak pritisnuo vrijednost Alibabine dionice jer je razotkrio mobilnu trgovinu kao rizik za poslovanje. Iz njega su tržišta iščitala da kineski div manje zarađuje na pametnim telefonima i tabletima budući da se njegovi korisnici sve više okreću mobilnom šopingu, tumači Reuters.

Udarac za Alibabinu dionicu bile su i trzavice u odnosima s kineskim regulatorom. Tako je državna uprava za industriju i trgovinu krajem siječnja optužila Alibabu da na svojim internetskim stranicama dopušta prodaju krivotvorenih proizvoda. Izvješće je u međuvremenu povučeno, a u Alibabi se trude isključiti takve proizvode iz ponude.

Upravo će rezultat tih nastojanja značajno utjecati na to u kojoj će mjeri vrijednost Alibabine dionice idućih mjeseci pritisnuti novi val dionica na tržištu, nakon što isteknu zabrane prodaje zaposlenicima i 'insiderima', predviđa analitičar Greenwicha Henry Guo.

Američki financijski savjetnik Alan Haft procjenjuje, pak, da će Alibaba na dulji rok postati vjerodostojnija kompanija na međunarodnim tržištima. "Bit će potrebno još šest mjeseci do godinu dana da se dionica oporavi ali mislim da su temeljni pokazatelji kompanije snažni", ističe Haft.

Komentirajte prvi

New Report

Close