Ikea ulaže 500 milijuna eura na vjetroelektrane i 100 milijuna eura na solarnu energiju

Autor: Poslovni.hr/H , 05. lipanj 2015. u 10:01
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kompanija planira prebaciti sve svoje objekte na obnovljive izvore energije, a sva rasvjetna tijela koja će prodavati bit će LED, čime će se spustiti cijene žarulja.

Švedski div Ikea planira potrošiti milijardu eura tijekom sljedećih pet godina za borbu protiv klimatskih promjena, što je daleko više nego što čine mnoge zemlje.

Tijekom sljedećih pet godina taj proizvođač namještaja uložit će 500 milijuna eura na vjetroelektrane i 100 milijuna eura na solarnu energiju. Ikea ističe da, ako će druge kompanije slijediti njezin primjer, zajedno mogu spustiti cijene energije iz obnovljivih izvora.

Ikeina dobrotvorna podružnica potrošit će, pak, daljnjih 400 milijuna eura za pomoć siromašnim zemljama koje će vjerojatno biti najgore pogođene klimatskim promjenama.

Tu najava Ikea je objavila uoči rasprave na konferenciji UN-a o ciljevima vezanim za klimatske promjene, koji su mnogi niži nego što znanstvenici tvrde da je potrebno za osiguravanje stabilne klime.

Ikea vjeruje da kompanije moraju preuzeti vodstvo, dok političari odgađaju.

"Klimatske promjene jedan su od najvećih svjetskih izazova i trebamo povećati obveze i akcije kako bismo pronašli rješenje. Zato činimo sve kako bismo preobrazili naše poslovanje, kako bismo osigurali da bude spremno za budućnost i da možemo pozitivno djelovati", kazao je Petar Agnefjall, izvršni direktor Ikee.

Kompanija planira prebaciti sve svoje objekte na obnovljive izvore energije, a sva rasvjetna tijela koja će prodavati bit će LED, čime će se spustiti cijene žarulja.

Grupa je od 2009. uložila 1,5 milijardi eura u proizvodnju energije iz vjetroturbina i sunčanih panela, obvezavši se da će posjedovati i upravljati s 314 vjetroturbina na obali i instalirati 700.000 solarnih panela na svojim zgradama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close