IKEA koncentrira vlasničku strukturu trgovačkih centara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2014. u 14:45
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Nova podružnica IKEA Centres posjedovat će 31 trgovački centar u Europi i Kini, te 14 u Rusiji.

Švedski lanac trgovina namještajem IKEA objavio je u srijedu da planira konsolidirati vlasničku strukturu trgovačkih centara radi učinkovitijeg razvoja poslovanja.

Švedska grupa vlasnica je trgovačkih centara koji se nalaze u blizini pojedinih njezinih trgovina namještajem. Prvi je takav trgovački centar otvoren 2001. i kompanija otada razvija taj koncept, koji se temelji na računici da će posjetitelji trgovina namještajem ući i u susjedni trgovački centar i obrnuto.

Sada su odlučili pojednostaviti složenu korporativnu strukturu pa najavljuju kupovinu preostalih 51 posto članice grupe koja upravlja trgovačkim centrima u Europi i Kini od suvlasnika Inter IKEA grupe.

To će omogućiti IKEA grupi da spoji ruske trgovačke centre s onima u Europi i Kini u podružnicu koja će biti u potpunosti u njezinom vlasništvu, dok će Inter IKEA grupa izaći iz poslovanja s trgovačkim centrima.

"Pokazalo se da se posjetiteljima sviđa ideja trgovačkih centara i da su oni dobra potpora IKEA trgovinama, a i dugoročna investicija", priopćila je kompanija.

Nova podružnica IKEA Centres posjedovat će 31 trgovački centar u Europi i Kini, te 14 u Rusiji, koje se ukupno prostiru na više od tri milijuna prostornih metara površine i imaju oko 400 milijuna posjetitelja godišnje.

Izvršni direktor IKEA grupe Erik Oster Pedersen rekao je da očekuje sinergijske efekte na razini nabave i upravljanja objektima. Naglašava također da nisu odustali od širenja poslovanja s trgovačkim centrima, pa i u Rusiji, unatoč aktualnim makroekonomskim i političkim nevoljama u toj zemlji.

"Mislimo da možemo poboljšati model suradnje u IKEA-i", rekao je Pedersen. "Gdje god se ukaže prilika za povezivanje IKEA-inih trgovina s trgovačkim centrom, mi ćemo je iskoristiti", dodaje.

Krajem prošlog tjedna Inter IKEA grupa otvorila je u Pekingu svoj najveći trgovački centar. Na internetskim su stranicama objavili da će idućih nekoliko godina znatno povećati maloprodajni prostor u trgovačkim centrima i otvoriti trgovine na više od 10 novih lokacija a u pripremi imaju i još 12 projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close