IKEA Grupa preuzima u cijelosti vlasništvo i nad trgovačkim centrima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2015. u 17:37
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Najveći svjetski proizvođač namještaja odnedavno prisutan i u Hrvatskoj, posjeduje čitave trgovačke centre oko svojih robnih kuća.

IKEA Grupa, u čijem je vlasništvu većina IKEA-inih trgovina namještajem i pripadajućih trgovačkih centara, postigla je dogovor o kupnji preostalog udjela u kompaniji u čijem su vlasništvu trgovački centri u nordijskim zemljama.

Akvizicija 51-postotnog udjela u kompaniji koja je vlasnik trgovačkih centara u Švedskoj i Finskoj od IKEA-ine obitelji-osnivača znači da su sada svi trgovački centri formirani oko IKEA-inih trgovina namještaja u 100-postotnom vlasništvu jedne kompanije.

Glasnogovornica IKEA Grupe nije željela otkriti vrijednost transakcije za 13 trgovačkih centara koji čine taj preostali udio, ali je kazala da se njihova zajednička tržišna vrijednost procjenjuje na oko milijardu eura.

Nakon zaključenja transakcije, IKEA Grupa bit će vlasnik i upravitelj ukupno 58 trgovačkih centara na 13 tržišta.

Složena korporativna struktura sastoji se u tome da IKEA, najveći svjetski proizvođač namještaja odnedavno prisutan i u Hrvatskoj, posjeduje čitave trgovačke centre oko svojih robnih kuća. Takav se koncept, od otvaranja prvog takvog trgovačkog centra 2001. godine, postojano širio temeljem računice u IKEA-i da će njihove robne kuće s jeftinim namještajem biti dovoljno snažan mamac za kupce.

U prosincu je IKEA Grupa otkupila od Inter IKEA Grupe preostali udio u ogranku koji upravlja trgovačkim centrima u Europi i Kini, te ih je potom pridružila poslovanju s trgovačkim centrima u Rusiji, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close