Ikarbusov autobus na Mercedesovoj šasiji

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2017. u 14:38
U autobus je ugrađen Pionirov multimedijalni sustav

Međugradski autobus s 51 sjedištem razvijali su srpski inženjeri u suradnji s Nijemcima.

Prototip međugradskog autobusa Ikarbus IK-312MB na šasiji Mercedes-Benza konačno je završen. Ukupno 51 sjedište marke Sege postavljeno je na velikom razmaku.

Nakon što je kupila prototip niskoulaznog autobusa IK-112LE, kompanija Arriva Litas je kupac i prvog međugradskog Ikarbusa, takođe na Mercedesovoj šasiji, koji je sada spreman za primopredaju. Ikarbus IK-312MB je prvo Euro 6 vozilo proizvedeno u Srbiji u kategoriji autobusa od 12 metara. Karoseriju su razvijali Ikarbusovi inženjeri u suradnji i po uputama Mercedesa koji je na kraju i odobrio i verificirao nadgradnju.

Novi autobus odmah privlači pažnju svojom svedenom formom i oštrim rubovima sa strane kao i ne previše naglašenom prednjom i stražnjom maskom, piše portal Autobusi.net. Vrata za putnike su potpuno ostakljena što povećava preglednost, ali i čini autobus pristupačnijim i atraktivnijim za putnike. Lijepo izrađene galerije iznad glava putnika nisu baš velike, ali su dovoljne da se u njih umjesto ranca stavi laptop ili sličan predmet.

Klima uređaj Pneumo Logic je zadužen da osigura dobru mikro klimu u autobusu. Interijer je od buke motora dobro izoliran. U autobus je ugrađen Pionirov multimedijalni sustav kojim vozač upravlja dodirom ekrana. Putnici na raspolaganju imaju dva TFT monitora koji su obješeni na stropu autobusa. Očekuje se da će Arriva novi Ikarbus koristiti na liniji Beograd – Novi Sad. Šasija Mercedes-Benz OC500RF ima Euro 6 motor OM936 LA zapremnine 7,7 litara koji daje snagu od 299 KS. Koristi se šestobrzinski ručni Mercedesov mjenjač GO190. 

Komentirajte prvi

New Report

Close