I u Srbiji afera s autocestama

Autor: Rato Petković,VLM , 17. svibanj 2011. u 22:00

Nibens grupa dobila je posao na koridoru X nudeći nižu cijenu od ostalih, ali uz napomenu da će konačan iznos iskazati tek uz inflaciju

Beogradska policija uhitila je Mila Đuraškovića, vlasnika Nibens grupe i njegovih sedam suradnika zbog osnovane sumnje da su u proteklih nekoliko godina protupravno stekli 32 milijuna eura. Sumnjiči ih se da su falsificiranjem službenih dokumenata iz kruševačkog poduzeća FAM izvukli novac da bi ga podijelili tako što je Đuraškoviću pripao najveći dio “kolača” vrijedan 15 milijuna eura.

Kašnjenje s gradnjom
Nibens grupi je ministarstvo za infrastrukturu povjerilo gradnju više dionica na autocesti na koridoru X. Posao je vrijedan više od 100 milijuna eura. Za dobivanje posla konkurirao je i konzorcij zagrebačke Hidrogradnje i Vojputa iz Subotice, ali je ministarstvo dalo prednost Nibens grupi. Natječaj je, međutim, bio neregularan jer je Nibens ponudio nižu cijenu, uz napomenu da će konačan iznos iskazati tek kada bude poznata inflacija. S tim uvjetom, Nibens je bio znatno skuplji od Hidrogradnje i Vojputa uz koje je na natječaju sudjelovalo i slovensko Primorje.

Srpske tvrtke okupljene u Nibens grupi obvezale su se da za 107 milijuna eura izgrade dvije dionice autoceste do 1. siječnja 2011. godine. Dosadašnjom dinamikom gradnje, u najboljem slučaju, autocesta neće biti završena do ljeta 2012. godine. Unatoč tome, primjedbe su odbijene, a ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić odluku je opravdao angažiranjem Nibens grupe u čijem sastavu posluje šest poduzeća za ceste iz Srbije koji bi zaposlili tamošnju građevinsku operativu. Radnici poduzeća za ceste Beograd štrajkom su upozorili da od Nibensa nisu dobiili zaradu ostvarenu u 2009. i 2010. godini. Cestari su tražili spas od ministarstva jer je njihova tvrtka zbog loše privatizacije i nestručnih ljudi dovela tvrtku u opasnost od stečaja, jer je račun blokiran zbog visokih dugova. Na protestu se okupilo oko tisuću radnika. Svakome od njih poslodavac je dugovao po tri tisuće eura.

Oduzete slike
Prosvjed je bio znak za policiju da započne istragu i utvrdi kako je Đurašković s kolegama falsificiranjem dokumenata izvlačio novac iz tvrtki i prebacivao ga na svoje račune da bi potom s njim kupovao nekretnine, slike i druge dragocjenosti. Policija je Đuraškoviću oduzela 29 slika, što je najveća zapljena te vrste u Srbiji. Đurašković je kupio šest građevinskih poduzeća i tako postao jedan od glavnih izvođača na izgradnji i održavanju cesta. Većinski je vlasnik poduzeća za puteve Beograd, Niš, Kragujevac, Vranje, Bačka put i Partizanski put. Prvih pet udruženo je u Nibens grupu koja zapošljava 5000 radnika. Na pitanje zašto se ne pojavljuje u javnosti Đurašković kaže: “Dobro znam kako sam došao do ove pozicije, ali ne volim pričati o sebi”.

Mreža

Uključio i Miškovića
Prema pisanju medija Đurašković je u vrijeme Miloševićeva režima finacijski pomagao Socijalističku stranku, a prvo poduzeće za ceste kupio je na šestogodišnju otplatu. U PZP Beograd, kaže Đurašković, dionice ima i Miroslav Mišković koji se navodno tako uključio u gradnju cesta, što će biti isplativo jer će u taj sektor biti uloženo pet milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close