HŽ pregovara s Rusima o transportu nafte iz BiH

Autor: Darko Bičak , 19. travanj 2010. u 22:00

U Optima grupi kažu da su u igri još tri opcije

Završetkom obnove Rafinerije Bosanski Brod iz tog pogona na tržište će se plasirati gotovo 4,2 milijuna tona naftnih derivata koji bi na svjetsko tržište mogli ići preko Luke Slavonski Brod i dalje Hrvatskim željeznicama.

Pregovori između banjolučke Optima grupe, tvrtke preko koje ruski Njeftegazinkor upravlja Rafinerijom, i Hrvatskih željeznica su potvrđeni s obje strane. Za sada o detaljima ne žele govoriti ni u Zagrebu ni u Banjoj Luci. Iz Optime ističu da je HŽ samo jedna od četiri opcije željezničkog prijevoza o kojima trenutno razmišljaju. Znakovito je da je početkom travnja HŽ objavio planove ulaganja u svojih 3,5 hektara lučke zone u Luci Slavonski Brod. Naime, HŽ Cargo u lučkoj zoni Broda planira do 2013. godine izgraditi terminal za prihvat i transport kontejnera. Činjenica je da je Slavonski Brod najbrža i najednostavnija destinacija za izvoz nafte iz BiH. Naime, jedina značajnija luka na BiH strani je ona u Šamcu koji je od Bosanskog Broda udaljen 40-ak kilometara, ali ta dva grada nisu povezani željezničkom prugom.

Pretovar

Luka bazirana na nafti
Luka Slavonski Brod je do 1990. velik dio prometa od 2,8 milijuna tona bazirala na Rafineriji Brod. Direktor Marijan Jurić očekuje da će nafta u idućem razdoblju popraviti sadašnji skromni pretovar Luke od oko 700.000 tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close