Hypo banka se nada da će privući više ozbiljnih investitora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2012. u 17:20
PXL

Proces reprivatizacije poslovne mreže Hypo Alpe-Adria-Banke u jugoistočnoj Europi službeno je započeo danas i u toj austrijskoj bankarskoj grupaciji vjeruju kako će privući više ozbiljnih investitora.

Proces reprivatizacije poslovne mreže Hypo Alpe-Adria-Banke u jugoistočnoj Europi službeno je započeo danas i u toj austrijskoj bankarskoj grupaciji vjeruju kako će privući više ozbiljnih investitora.

>>> Hypo banka prodaje banke u pet zemalja, uključujući i Hrvatsku

Nakon što je 2009. završila u vlasništvu austrijske države, Hypo Alpe-Adria-Banka nastoji se restrukturirati smanjenjem i prodajom imovine. U proljeće ove godine izabrala je Deutsche Bank za investicijsku banku za najavljeni proces reprivatizacije poslovne mreže u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori, a danas je potvrdila početak tog procesa i objavila da će pisane ponude zainteresiranih prikupljati do 7. prosinca.

"Proces je tek danas službeno započeo, što podrazumijeva da još nema službenih iskaza interesa. Proces, čiji prvi rok je 7. prosinca, ima jasna pravila i vodit će se na transparentan i nediskriminirajući način, a cjelokupna mreža se promatra kao jedinstvena grupa imovine, pa Hypo Grupa vjeruje kako će privući više ozbiljnih investitora koji su svjesni vrijednosti poslovne mreže u jugoistočnoj Europi", odgovorili su na upite Hine iz Hypo Alpe-Adria-Bank International.

Koliko bi sam proces mogao trajati u toj bankarskoj grupaciji nisu točno definirali.

"Trenutno ni od strane Republike Austrije niti Europske komisije nije zadan rok. Koliko će proces točno trajati nije definirano, pogotovo jer je banka stabilna i sigurna te će osluškivati ponude i u konačnici se odlučiti za dugoročno najbolju – kako za banku tako i za klijente", navode iz austrijske banke.

Iz te banke u Hrvatskoj ističu kako će nastaviti nesmetano poslovati u Hrvatskoj koja je "po svim parametrima, počevši od tržišnog udjela, broja klijenata, tržišnog potencijala, jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe".

"Proces reprivatizacije Grupe neće se ni na koji način negativno reflektirati na klijente. Dapače, Hypo banka u Hrvatskoj je tijekom proteklih godina uspjela ne samo zadržati već i učvrstiti povjerenje klijenata te je napravila značajne iskorake u poslovanju", ističu iz Hypo banke u Hrvatskoj i pritom navode kako im je porastao broj klijenata, kako bilježe iznadprosječan rast štednje, u dosadašnjem tijeku ove godine više od 105 milijuna eura novih depozita, itd.

Hypo banka u Hrvatskoj je, kako ističu, u prvih devet mjeseci ove godine uspješno zadržala četvrtu poziciju na tržištu te i nadalje ima najvišu stopu adekvatnosti kapitala od svih velikih banka na hrvatskom tržištu i posluje stabilno i profitabilno.

Ukupna aktiva Hypo Alpe-Adria-Banke krajem lipnja ove godine iznosila je 40,1 milijardi kuna, prema čemu je Hypo banka četvrta banka na hrvatskom tržištu.

"Usprkos nastavku nepovoljnih gospodarskih kretanja, nastavili smo s razvojem poslovanja te smo uložili dodatne napore u ostvarenje zacrtanih planova, povećanje tržišne prisutnosti i tržišnog udjela. Pritom smo ostvarili 7 postotni rast depozita što je dvostruko više od tržišnog prosjeka, sektor poslovanja s javnim institucijama i dalje je među tri najjača na tržištu, a volumen aktivnih leasing ugovora već smo udvostručili u odnosu na cijelu 2011. godinu", ističu uz ostalo iz Hypo banke u Hrvatskoj.

Po podacima koje danas prenosi austrijska novinska agencija APA u vijesti o prikupljanju ponuda za kupnju poslovne mreže Hypo Alpe-Adria-Banke u pet zemalja jugoistočne Europe, radi se o bankama čija ukupna bilanca iznosi gotovo 11 milijardi eura, imaju 1,1 milijuna klijenata i 250 filijala.

Prema procjenama iz svibnja ove godine, austrijska se banka u procesu prodaje mreže u jugoistočnoj Europi nada prikupiti najmanje 1,5 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close