Huaweijeva prodaja skočila 44 posto

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2016. u 22:00
Huawei drži 7,5 posto udjela, Foto: Reuters

Kompanija postala prva iz Kine koja je prodala više od 100 milijuna telefona

Isporuka pametnih telefona Huaweia u 2015. godini skočila je 44 posto, prenosi Reuters, postavši time prvom kineskom kompanijom koja je isporučila 100 milijuna telefona unutar jedne godine. Porasli su i prihodi, pa je Huawei u 2015. generirao 20 milijardi dolara ili 70 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Analitičari tvrde da je još uvijek rano za prognoze hoće li se Huawei uspjeti ozbiljno nametnuti drugim velikim igračima na tržištu, no nesporno je da kompaniju u prodaji ukupno 108 milijuna pametnih telefona nisu omeli ni konkurenti poput Samsunga i Applea. Uspjeh je tim veći što je Samsung najavio da ga očekuje teška poslovna godina, a japanski poslovni list Nikkei je izvijestio o Appleovom 30-postotnom smanjenju proizvodnje najnovijih modela iPhonea u prvom tromjesečju ove godine.

“Istina je da je Huawei strahovito narastao, no to je tek kap u velikom Andorid moru”, komentirala je Carolina Milanesi, analitičarka Kantar Worldpanela. Istraživanje tvrtke IDC pokazalo je da se Huawei nalazi na trećem mjestu s tržišnim udjelom od 7,5 posto u trećem tromjesečju, s Appleovih 13,5 posto i Samsungovih 23,8 posto tržišne prisutnosti ispred sebe. Procjenjuje se da je isporuka pametnih telefona na globalnoj razini u 2015. godini porasla 10,4 posto, što je više nego upola manje u odnosu na prošlogodišnjih 27,5 posto, upozorio je IDC.

Komentirajte prvi

New Report

Close