Huawei odlazi iz zapadnih zemalja? “Selimo se tamo gdje smo dobrodošli”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2019. u 11:44
Foto: Reuters

Huawei je pod nadzorom zapadnih vlada koje strahuju da bi se njegovi proizvodi mogli koristiti za špijunažu.

Liang Hua, čelnik kineskog tehnološkog diva Huaweija, upozorio je da bi se kompanija mogla povući s tržišta zapadnih zemalja, ako se i dalje nastavi suočavati s ograničenjima.

Huawei je pod nadzorom zapadnih vlada koje strahuju da bi se njegovi proizvodi mogli koristiti za špijunažu. Liang Hua je u svom govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu rekao kako bi tvrtka koju vodi mogla preseliti svoju tehnologiju u zemlje „u kojima su dobrodošli”.

Također je naglasio da Huawei slijedi regulatorna pravila svugdje gdje posluje.

Huawei proizvodi pametne telefone, ali je i svjetski lider u telekomunikacijskoj infrastrukturi, posebno u sljedećoj generaciji mobilnih telefonskih mreža, poznatih i kao 5G. No, zabrinutost zbog sigurnosti njegove tehnologije sve više jača, osobito u SAD-u, Britaniji, Kanadi, Australiji i Njemačkoj.

Toj kompaniji je u SAD-u zabranjeno natjecati se za vladine ugovore, jer su obavještajne službe dovele u pitanje povezanost osnivača Huawei Rena Zhengfeia s kineskom komunističkom strankom.

Vodeća britanska tvrtka za komunikacijske usluge BT prošlog mjeseca je potvrdila da se Huaweijeva oprema uklanja iz komunikacijskih sustava koji su bili razvijeni za britanske hitne službe. U međuvremenu, Njemačka razmišlja o blokiranju te tvrtke iz svoje mobilne 5G mreže.

Huawei je oduvijek isticao da je privatna kompanija, u vlasništvu svojih zaposlenika i da nije povezana s kineskom vladom. Čelnici te kompanije rijetko daju intervjue, no nekoliko novinara pozvano je da postave pitanja Liangu na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Liang je rekao da ako se kompanija nastavi suočavati s daljnjim preprekama u poslovanja u nekim zemljama „prenijet ćemo tehnološko partnerstvo u zemlje u kojima smo dobrodošli i gdje možemo imati suradnju.” Izjavio je i da svi oni koji su zabrinuti, „dobrodošli” su da pregledaju njihove laboratorije u Kini.

Iako oluja oko Huaweija ne posustaje, Liang jednostavno poručuje – proizvodi tvrtke govorit će sami za sebe. „Usredotočit ćemo se na pružanje vrijednosti nudeći (proizvode) visoke propusnosti ultra niske latencije i visoke povezanosti našim klijentima”, rekao je.

Kći osnivača Huaweija Meng Wanzhou u prosincu je uhićena u Kanadi i suočena je s mogućnošću izručenja SAD-u zbog optužbi da je Huawei kršio američke sankcije protiv Irana. Liang je pozvao na „brz zaključak” tog slučaja kako bi Wanzhou mogla povratiti svoju „osobnu slobodu”.

Komentari (6)
Pogledajte sve

i ja sam za!

NOKIAAAAA !

Zar nisu google i facebook vec dugo zabranjeni u kini ? Sto se oni cude ? Tako se oni ( kinezi ) ponasaju.

Kapitalizam je pri kraju, slijedi totalni kaos.

Sretan im put!😀

New Report

Close