Huawei iskoristio pad udjela Samsunga i Applea

Autor: Tomislav Pili , 23. svibanj 2017. u 22:00
Foto: U prvom tromjesečju ukupno je prodano 380 milijuna mobitela, 9,1 posto više nego lani/REUTERS

Smanjen jaz u tržišnim udjelima tri vodeća proizvođača mobitela.

Kineski proizvođač mobitela Huawei smanjio je jaz prema dvama najvećim konkurentima, Samsungu i Appleu, a koji bilježe pad udjela na globalnom tržištu. Kako pokazuju podaci za prvo tromjesečje konzultantske kuće Gartner objavljeni u utorak, kineska kompanija povećala je svoj udjel s lanjskih 8,3 posto na devet posto. Istovremeno je vodeći Samsung Electronics pao sa 23,3 posto na 20,7 posto. Tržišni udjel Applea smanjen je sa 14,8 posto na 13,7 posto. “Huawei sada čvrsto drži treću poziciju na ljestvici najvećih svjetskih proizvođača mobitela”, izjavio je za Reuters Anshul Gupta, direktor istraživanja u Gartneru. “Međutim, pritisak raste jer se približavaju konkurenti iz Kine”, dodao je Gupta. Naime, kineske kompanije iz cjenovno nižeg segmenta Vivo i Oppo povećale su svoj globalni udjel na 6,8 posto, odnosno 8,1 posto.

Oba proizvođača uzdaju se u agresivne marketinške kampanje i promotivne prodaje. Oppo je i najprodavaniji brend mobitela u Kini, pa na tamošnjem tržištu predstavlja ozbiljnu prijetnju i Huaweiju i Appleu. Prema mišljenju analitičara, Samsung i dalje osjeća negativne posljedice povlačenja iz prodaje Galaxy Notea 7 koji je imao problem sa zapaljenjem baterije.

“Iako je Samsung objavio da su prednarudžbe za Galaxy S8 i S8 Plus za trećinu više, nedostatak alternative Noteu 7 te žestoka konkurencija u segmentu osnovnih modela mobitela uzrok su kontinuiranom gubitku Samsungova tržišnog udjela”, ocjenjuje Anshul Gupta.

 

Nokia i Apple dogovorili se oko patenata

Finski proizvođač opreme za mobilne mreže Nokia i američki tehnološki div Apple objavili su u utorak da su sporazumno riješili dugogodišnji spor oko intelektualnog vlasništva i potpisali ugovor o poslovnoj suradnji. Apple će finskoj kompaniji avansno na račun doznačiti određeni iznos plus prihode u razdoblju trajanja ugovora, počevši od tekućeg tromjesečja. Konkretne brojke nisu poznate. Tvrtke su također objavile da će Nokia isporučiti Appleu određenu opremu i usluge za mrežnu. Američka će pak tvrtka i dalje u svojim trgovinama nuditi Nokijine digitalne proizvode u sektoru zdravlja.

Što se tiče američke kompanije, prvo tromjesečje tradicionalno je slabije nakon blagdanskih kupnji u četvrtom tromjesečju. Osim toga, kupci se suzdržavaju od nabavke iPhonea u očekivanju da će novi model biti predstavljen krajem godine. Ukupno gledajući, u prvom tromjesečju u svijetu je prodano 380 milijuna mobitela što je 9,1 posto više nego godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close