Hrvatski Mlinar mogao bi preuzeti slovensko Žito

Autor: Ante Pavić , 27. listopad 2013. u 22:00
Žito je nedavno, nakon sedam godina upravljanja, izašlo iz vlasništva Mlinotesta

Slovenski mediji naglašavaju da bi hrvatski Mlinar mogao dati ponudu jer mu je u strategiji značajnije širenje na slovenskom tržištu.

Slovenska odškodninska družba (Sod), Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi i Adriatica Slovenica postigli su sporazum o prodaji 50,7 posto ukupnog broja dionica slovenske prehrambene grupacije Žito, pišu Finance.

Na prodaju je ukupno 180.401 redovnih dionica za sada nepoznate cijene. Vrijednost dionice Žita na Ljubljanskoj burzi iznosi 56 eura, a u godinu je dana pala 6,67 posto pa tržišna kapitalizacija grupacije iznosi oko 19 milijuna eura. Žito je već nekoliko puta do sada bezuspješno prodavano, a i ne može se pohvaliti velikim brojem zainteresiranih. Tako je prije dvije godine stiglo dvije ponude od kojih je jedna bila tvrtke Panvita Petera Polaniča, a druga MK grupe Miodraga Kostića.Slovenski mediji su prije godinu dana spominjali kako se hrvatska tvrtka Granolio Hrvoja Filipovića zanima za Žito te da je zbog toga kontaktirao KD Group koji preko svojih tvrtki kćeri drži 25 posto dionica. Filipović se, doduše, zanimao za Žito i u vrijeme Kostićevog i Polaničevog pokušaja preuzimanja, ali je na kraju ispao iz kruga potencijalnih investitora. Kostić i Polanič nudili su oko 40 milijuna eura za Žito. 

 

40milijuna

eura nuđeno je za Žito u prethodnom pokušaju prodaje

Pritisak vjerovnika
Slovenski mediji sumnjaju da Kostić i Polanič danas imaju dovoljno svježeg novca za preuzimanje Žita, ali naglašavaju da bi na njhovo mjesto mogao doći hrvatski Mlinar u čijoj je strategiji veće širenje na slovenskom tržištu. Iz Mlinara se nitko do zaključenja broja nije javljao da potvrdi zanimanje za Žito. Žito je prošlu godinu završio sa 111,3 milijuna eura prihoda uz 389 tisuća eura dobitka. Vjerovnici Žita, među kojima prevladavaju banke, već neko vrijeme zahtijevaju da se Žito riješi svih dijelova osim pekarskog.

Žito se uz pekarski dio bavi i proizvodnjom začina i konditorskim proizvodima od kojih su u regiji možda najpoznatiji bomboni Šumi.Nedavno je nakon sedam godina izašao iz vlasništva Mlinotesta, nakon duge borbe Mlinotestove uprave protiv Žitovog preuzimanja. Loša financijska situacija natjerala je slovensku vladu da se počne rješavati udjela u velikom broju poduzeća. Osim Žita, kreće se u prodaju udjela niza poduzeća kao što su Aerodrom Ljubljana, Adria Airways, Aero, Elan Fotoni, Adria Airways Tehnika, Nova kreditna banka Maribor, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Teme Olimia Bazeni i Unior. 

Žurna prodaja
Dugačak popis poduzeća koji su do sada preko paradržavnih fondova bili u državnim rukama, privlači brojne kupce s hrvatske strane, pa ne čudi da slovenski mediji spominju i Mlinar. Iako je još prošlog mjeseca konzorcij za prodaju Žita bio upitan, sporazum pokazuje da se sadašnjim vlasnicima žuri prodati dionice kojemu vjerovnici kucaju na vrata.

Osvajanje tržišta

Šest prodavaonica Mlinara u Sloveniji

Hrvatska pekarska industrija Mlinar koju slovenski mediji spominju kao jednog od potencijalnih kupaca krajem 2012. otvorila je prve prodavaonice u Sloveniji. Mlinar je proveo prilično agresivnu strategiju pa je istovremeno otvorio šest prodavaonica: tri u Ljubljani, dvije u Mariboru te jedna u Celju. Mlinar je dio Škojo grupe koja je u vlasništvu osječkog poduzetnika Mate Škoje. Škojo je tvrtku Mlinar kupio od Agrokora prije tri godine i otada je tvrtka u intenzivnom razvoju i širenju. Kompanija je svoje pekare otvorila i u susjednoj Mađarskoj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mlinar je glavni dobavljač Konzuma a izbor mu je nikakav,peciva da ne spominjem….navodno su uložili 40mil eura u tvornicu samo ne znam na šta!? Pa nemaju poštenog peciva ni kruha osim Kalnickog. Gdje im je u blizini npr Dubravica njihov dućan se zatvara. Imaju sreće što je vlasnik dobar s Todom

New Report

Close