Hrvatska u strahu od nove nestašice plina

Autor: Miho Dobrašin , 21. listopad 2009. u 22:00

Europski dužnosnici upozoravaju na izgledno izbijanje novog spora između Ukrajine i Rusije kojim bi došlo do prekida isporuka plina u Hrvatskoj

Ove bi zime moglo doći do novog prekida isporuka ruskog plina preko Ukrajine, čime bi Hrvatska i srednja Europa mogle ostati bez plina, upozoravaju europski dužnosnici. Eventualna nestašica plina u Hrvatskoj vjerojatno bi zadala konačan udarac domaćoj industriji, pritisnutoj gospodarskom krizom.

Bez pomaka
Premda je prošli tjedan Dagmar Tomljenović iz tvrtke Prirodni plin, zadužene za uvoz i distribuciju tog energenta, izjavila kako će ove zime biti pokrivene sve potrebe hrvatskog tržišta, njezin optimizam temelji se na nadi da neće doći do novoga plinskog spora Rusije i Ukrajine. Lani je u siječnju Moskva prekinula isporuke nakon što je Ukrajina odbijala platiti traženu cijenu plina. “Neslužbeno smo dobili informaciju iz Moskve da ove zime neće doći do prekida isporuka”, rekla je Tomljenović. S druge pak strane europski dužnosnici pribojavaju se novih redukcija. “Situacija između Ukrajine i Rusije nije se bitno promijenila. Ukrajina svaki mjesec ima problema s isplatom”, izjavio je Walter Boltz, predsjednik austrijskoga energetskog regulatora E-control. Ističe da je financijska situacija ukrajinskoga državnog distributera Naftogaz iznimno loša (dug 1,6 mlrd. dolara), kao i da se u siječnju održavaju izbori u Ukrajini, što stvara političku neizvjesnost. “Veliki su izgledi da se i ove godine dogodi nešto slično. Europa se treba ponašati kao da će doći do nestašice plina”, naglasio je Boltz. I europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs poziva na oprez. “Situacija je nešto bolja, no rizik je i dalje prisutan”, rekao je.

Hrvatska bez alternative
Hrvatska koja nije na vrijeme dogovorila alternativnu dobavu iz Alžira, Egipta i Libije, preko Italije, s Rusima dogovara opskrbu. Ruski ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu posjetio je u srijedu hrvatsko ministarstvo gospodarstva, a tema razgovora bile su dodatne količine plina za Hrvatsku. Sastanak je protekao u tajnosti, kao i njegov posljednji posjet Hrvatskoj u studenom prošle godine. Osim o plinu razgovaralo se i o održavanju nove međuvladine hrvatsko-ruske Komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, koja će se održati u Zagrebu. Ruski ministar zatim se sastao s premijerkom Jadrankom Kosor. Među temama trebale su biti i ruske investicije u Hrvatskoj. Šojgu je posjetio i Srbiju gdje je najavio nove investicije u energetiku. U idućih 30 dana bit će registrirano srpsko-rusko poduzeće za gradnju dijela plinovoda Južni tok kroz Srbiju.

Okvir

Ovisnost industrije
“Možemo samo moliti Boga da ove zime ne dođe do prekida isporuka”, izjavio je Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe. Nexe grupa je lani zbog prekida isporuka plina imala 1,5 mil. kuna štete.

Komentirajte prvi

New Report

Close