Holcim ‘omekšava’ dioničare dividendom

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2015. u 21:59
Razmatra se i otkup dionica/Reuters

Kompanija želi osigurati zeleno svjetlo za spajanje s Lafargeom.

Da bi odobrovoljio dioničare i pridobio njihovu suglasnost na skupštini za spajanje sa francuskim Lafargeom, švicarski cementni gigant Holcim priprema izvanrednu dividendu.

Kako piše švicarski tjednik Sonntagszeitung pozivajuće se na upućene, ali anonimne izvore, uprava Holcima razmatra nekoliko "kreativnih metoda", kako prenosi Reuters. Među njima je i navodno velikodušna izvanredna dividenda dioničarima Holcima, a razmatra se i otkup dionica u trezor čime se također nagrađuju dioničari jer im se vraća dio dobiti. Podsjetimo, spajanje Holcima i Lafargea najavljeno je još prošle godine, a nedavno su dobili i sva potrebna odobrenja regulatora nakon što su rasprodali dio imovine po cijelom svijetu.

Iako će spajanjem biti stvoren najveći proizvođač cementa na svijetu s godišnjom prodajom od 40 milijardi eura, dio dioničara švicarske kompanije ne smatra da se radi o kvalitetnom poslu. Posljednja prepreka za oživotvorenje spajanja upravo je skupštinska odluka dioničara, pa kompanija navodno razmišlja kako da osigura dovoljan broj glasova za odobrenje. Pisanje švicarskog tjednika glasnogovornik Holcima nije želio komentirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close