Heineken povećao dobit, dobri rezultati na tržištima u nastajanju nadoknadili slabu Europu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2013. u 12:45
Epa

Dobit je povećana zahvaljujući afričkim, azijskim i američkim tržištima.

 Treći po veličini proizvođač piva u svijetu, nizozemski Heineken izvijestio je u srijedu da je u 2012. povećao dobit a najavio je i nastavljeni rast obujma prodaje zahvaljujući afričkim, azijskim i američkim tržištima koja bi trebala nadoknaditi slabu Europu.

Kompanija je izvijestila da je u prošloj godini njezina neto dobit bez jednokratnih stavki iznosila 1,7 milijardi eura, što znači da je bila 7,1 posto viša nego u 2011. Usporediva je neto dobit uvećana 1,6 posto. Nakon što je prošle godine u potpunosti preuzeo kontrolu nad Asia Pacific Breweries, Heineken sada 64 posto obujma prodaje i 59 posto operativne dobiti ostvaruje na tržištima u nastajanju. U Južnoj i Sjevernoj Americi, Heineken je u 2012. povećao prodaju za 4,2 posto, u Africi za 3,6 posto. Operativna dobit u tim regijama povećana je za 7,9 odnosno za 9,8 posto.

U zapadnoj Europi, gdje su mjere štednje ubrzale pad konzumacije piva, obujam prodaje pao je dva posto a operativna dobit 6,6 posto. "Očekujemo da ćemo u Africi, latinskoj Americi i azijsko-pacifičkog regiji, gdje bilježimo veći rast, više nego nadoknaditi slabi obujam prodaje na europskim tržištima koje pogađaju nastavljena ekonomska neizvjesnost i mjere štednje", ističe se u priopćenju.

Iz Heinekena napominju da očekuju 525 milijuna eura ušteda u sklopu programa planiranog za razdoblje od 2012. do 2014. a do kraja prosinca 2012. uspjeli su uštedjeti 196 milijuna eura. Ističu također da su cijene sirovina u 2012. porasle 8,3 posto ali bi njihov rast u ovoj godini trebao usporiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close