Harley zbog carina seli u EU

Motocikli zbog uvoznih nameta postaju skuplji u prosjeku za 2200 dolara/REUTERS Motocikli zbog uvoznih nameta postaju skuplji u prosjeku za 2200 dolara/REUTERS

Selidba dijela proizvodnje kako bi se izbjegle carine zahtijevat će ulaganja i mogla bi potrajati između devet i 18 mjeseci.

Kultni američki proizvođač motocikala Harley-Davidson objavio je u ponedjeljak kako će ga europske "osvetničke" carine stajati između 90 i 100 milijuna dolara na godinu.

Stoga je najavio selidbu dijela proizvodnje na "stari kontinent". Harley-Davidson prošle je godine u Europi prodao gotovo 40.000 motocikala što je 14 posto ukupne prodaje.

U kompaniji su izračunali kako će carine od 25 posto koje je Europska unija od 22. lipnja uvela kao odgovor na američke carine na čelik i aluminij povisiti cijenu jednog motocikla izvezenog u Europu za prosječno 2200 dolara.

Međutim, kompanija ne namjerava taj trošak prenijeti na krajnje kupce. Selidba dijela proizvodnje kako bi se izbjegle carine zahtijevat će ulaganja i mogla bi potrajati između devet i 18 mjeseci, priopćili su iz kompanije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!