Gubitak Teve šest milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 07. kolovoz 2017. u 14:34
Foto: Reuters

Potonućem cijene dionice na 23,75 dolara izbrisano je pet milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije.

Dionica izraelske Teva potonula je u četvrtak za 24 posto na Njujorškoj burzi nakon objave golemog gubitka i najave da cijene generičkih lijekova sve više padaju.

Vodeći svjetski proizvođač generičkih lijekova objavio je šest milijardi dolara gubitka u izvješću za drugo tromjesečje. U istom lanjskom razdoblju lani kompanija je imala dobit od 254 milijuna dolara. K tome, Teva je upozorila da će možda morati ući u pregovore s bankama oko njezina duga od 35 milijardi dolara, prenosi Financial Times.

Potonućem cijene dionice na 23,75 dolara izbrisano je pet milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije. Pad na burzi u Tel Avivu bio je nešto blaži, za 17,8 posto. Međutim, kompaniju i dalje očekuju teški dani, ako je suditi po njezinim procjenama. Naime, Teva je objavila da su cijene generičkih lijekova od početka godina pale devet posto, što je izazvalo rasprodaju dionica i ostalih proizvođača generičkih lijekova.

Tako je američki Mylan pao šest posto, AmerisourceBergen 10 posto, Perrigo pet, a Endo šest posto. Pritisak na cijene te vrste lijekova sve više rade veliki američki trgovci i distributeri, među kojima je i Wal-Mart. Prema mišljenju Jeffa Jonasa, analitičara u Gabelli & Co., njihova pregovaračka moć donijet će im mnogo bolje nabavne cijene što će dodatno sniziti marže proizvođača lijekova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close