Gubitak Tesle Motorsa gotovo 60 posto

Autor: Poslovni.hr/H , 04. kolovoz 2016. u 09:07
FOTO: Reuters

No, tvrtka je poručila kako su nove narudžbe porasle za 67 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i da u drugoj polovici godine planira isporučiti 50.000 modela S i X.

Prihodi Tesla Motorsa dosegnuli su u proteklom tromjesečju 1,27 milijardi dolara, 33 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, no zbog povećanih troškova proizvodnje, prodaje i razvoja, gubitak tog proizvođača električnih automobila također je snažno porastao.

U drugom tromjesečju ove godine gubitak Tesle iznosio je 293 milijuna dolara, što je 59 posto više u odnosu na 184 milijuna dolara godinu dana prije, stoji u poslovnom izvješću kompanije, objavljenom u srijedu.

To je već 13. kvartal zaredom kako taj proizvođač električnih automobila bilježi gubitak. Jedinu tromjesečnu dobit Tesla je zabilježio 2013. godine.

U proteklom je tromjesečju tvrtka isporučila oko 14.400 vozila, manje od planiranih 17.000.

To je drugo tromjesečje zaredom kako kompanija nije ispunila ciljeve po pitanju proizvodnje i isporuka, pa analitičari smatraju da neće ispuniti proizvodne ciljeve u ovoj godini, odnosno isporuku između 80.000 i 90.000 vozila.

No, tvrtka je poručila kako su nove narudžbe porasle za 67 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i da u drugoj polovici godine planira isporučiti 50.000 modela S i X.

Kompanija je objavila i da je u proteklom tromjesečju završila radove na dizajnu Modela 3, njezinom prvom vozilu za masovno tržište s mogućom početnom cijenom od 35.000 dolara, i da bi proizvodnja tog modela trebala početi do kraja godine.

Prošloga je tjedna Tesla otvorio tvornicu baterija Gigafactory u Nevadi, što bi mu trebalo drastično smanjiti troškove proizvodnje baterija za automobile.

Nedavno je kompanija najavila i planove proširenja prodajne mreže, razvoja proizvodnje električnih kamiona i autobusa, a početkom tjedna objavila je i da kani za 2,6 milijardi dolara preuzeti posrnulog instalatera solarnih panela SolarCity.

I dok mnogi dioničari i analitičari dovode u pitanje smisao preuzimanja SolarCitya, izvršni direktor Tesle Elon Musk tvrdi da bi se spajanjem mogle postići uštede od 150 milijuna dolara godišnje.

I dok Musk nastavlja sa svojim ambicioznim planovima, analitičari nisu impresionirani.

"Nema sumnje da će Tesla ostati lider u kategoriji električnih vozila, koja postaju sve popularnija, no mogle bi proći godine prije nego što zarada kompanije opravda bilo koju investiciju u Teslu, osim onu špekulativnu", kaže James Brumley, analitičar u tvrtki InvestorPlace.com.

Komentirajte prvi

New Report

Close