GSK će platiti tri milijarde dolara odštete zbog obmanjivanja kupaca

Autor: Andreja Šantek,VLM , 03. studeni 2011. u 22:00

Afera se iz Amerike preselila i u Europu, a dugogodišnjim praćenjem utvrđeno je da je lijek opasan za zdravlje

Britanska farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline blizu je dovršetka pregovora s američkom vladom koji bi trebao rezultirati odštetom od tri milijarde dolara koje će kompanija isplatiti zbog afere s njihovim lijekom za dijabetes, Avandia (roziglitazon). Pregovori oko konačnih uvjeta su u tijeku i očekuje se da će biti završeni sljedeće godine.

GSK je u četvrtak objavio da je postignut dogovor čime je zaključena istraga nad prodajom i marketinogm GSK-ovih lijekova na američkom tržištu koja je započela u Coloradu 2004. godine. Istraga se vodila zbog toga što je kompanija promovirala lijek za neodobrene indikacije, ali i zbog načina na koji je Glaxo potencijalno utjecao na liječnike koji su propisivali lijek. “Ovo je značajan korak naprijed za kompaniju u riješavanju teških i dugoročnih probleme koji ne održavaju ono što kompanija danas jest. U proteklim godinama drastično smo promijenili postupke registriranja, marketinga i prodaje na američkom tržištu, a time smo osigurali da naše poslovanje bude transparetno i prema visokim standardima”, naglasio je Andrew Witty, izvršni direktor kompanije. Afera se iz Amerike preselila i u Europu, a dugogodišnjim praćenjem utvrđeno je da je lijek opasan za kardiovaskularno zdravlje, odnosno da je šteta veća od koristi.

U Hrvatskoj registrirani lijekovi Avandia, Avandamet, Avaglim i Roziglitazon u listopadu prošle godine u potpunosti povučeni s tržišta, a prema podacima Hrvatske agencije za lijekove (HALMED), Avandiju je uzimalo oko 4500 pacijenata. Od 2005. do povlačenja lijeka, HALMED je zaprimio pet prijava s četiri nuspojave: u tri prijave radilo se o pojačanom opadanju kose koje je prestalo nakon prekida terapije, u jednog bolesnika prijavljeni su blaži edemi potkoljenica, dok je kod drugog prijavljen poremećaj rada srčanog ritma. Iz Agencije su izvjestili da su se nuspojave povukle bez trajnih posljedica nakon prekida terapije. Također napominju da u Hrvatskoj nisu zabilježene nuspojave na ostale lijekove s roziglitazonom.

Komentirajte prvi

New Report

Close