Great Wall bacio oko na Fiat Chrysler

Autor: Sergej Novosel Vučković , 21. kolovoz 2017. u 22:00
Šef Fiata Sergio Marchionne smišlja petogodišnji pla/ PA/PIXSELL

Talijansko-američka automobilska grupacija zasad šuti da je primila ponudu.

Kineska kompanija Great Wall Motor Co zanima se za kupnju talijansko-američkog Fiat Chryslera (FCA), sedmog po veličini svjetskog proizvođača automobila.

U obzir dolazi cijela kompanija ili samo dio, potvrdili su iz Great Walla, prenosi Reuters. Kinezi su tako (morali) potvrditi glasine nekih automobilskih portala koji su pisali da zasad neimenovani, a dobro poznati kineski autoproizvođač baca oko na FCA i da je već izvijesio i svoju ponudu. "Imamo namjeru kupovine, zanima nas FCA", kratak je komentar službenika Great Walla na Reutersov upit. Odmah su se javili i iz FCA, tvrdeći da im Kinezi nisu pristupili i da su zaokupljeni pripremom za provođenje svoga petogodišnjeg poslovnog plana koji će, kako je kazao šef Sergio Marchionne, biti predstavljen iduće godine.

Taj strateški dokument čak predviđa i prodaju dijela segmenta, u cilju upravljanja sve većim troškovima, usklađivanja s propisima o emisiji ispušnih plinova i razvoju tehnologije za električne i samovozeće automobile, u što se FCA ovih dana uključuje. Fiat Chrysler ima tržišnu vrijednost od 20 milijardi, a Great Wall od 16 milijardi dolara te bi njihovim spajanjem ili kineskim preuzimanjem italoameričke grupacije nastala najveća kineska prekomorska transakcija u sektoru.

"Naš je strateški cilj postati i najveći proizvođač terenskih vozila u svijetu", čuje se iz Great Walla, koji je posebno zagrijan za FCA-ovu uzdanicu Jeep, uz kamione Ram najprofitabilnije brendove grupacije u SAD-u. "Jeep je najlogičniji izbor jer tvrtka Wanga Fengyinga želi biti vodeća u segmentu SUV-ova", kažu konzultanti u Šangaju. Fiatove dionice nakon kineske potvrde interesa za preuzimanje na burzi u Milanu su u ponedjeljak skočile 3,9% na 11,12 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close