Grčka punionica Coke CCH seli u Švicarsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 16:40
Epa

Najveća grčka kompanija po tržišnoj vrijednosti Coca Cola Hellenic (CCH), druga najveća punionica pića Coke u svijetu, najavila je u četvrtak da će preseliti u Švicarsku i izlistati svoje dionice na burzi u Londonu.

Najveća grčka kompanija po tržišnoj vrijednosti Coca Cola Hellenic (CCH), druga najveća punionica pića Coke u svijetu, najavila je u četvrtak da će preseliti u Švicarsku i izlistati svoje dionice na burzi u Londonu.

Coca Cola Hellenic, u čijem je sastavu i Coca-Cola HBC Hrvatska, u izvješću poslanom Atenskoj burzi navodi da će dioničari, od kojih je većina iz inozemstva, u cijelosti svoje udjele zamijeniti za dionice u Coca Cola HBC-u sa sjedištem u Švicarskoj.

Američki proizvođač bezalkoholnih pića Coca-Cola Company ima 23 posto udjela u CCH-u, koji puni Coke i druga pića u 28 zemalja, od Rusije do Nigerije. Oko 95 posto CCH-ovih dioničara i poslovnih aktivnosti nalaze se izvan Grčke.

Velika većina dioničara već je pristala na preseljenje kompanije koja se već dugo žalila na golema porezna opterećenja koje je grčka vlada nametnula u sklopu programa strogih mjera štednje.

Materijalni učinak najavljenog poteza u samoj Grčkoj trebao bi biti ograničen jer će pogoni u Grčkoj nastaviti s radom, a CCH je objavio da pet posto poslovanja koje ta druga najveća punionica pića Coke drži u Grčkoj neće biti pogođeno tim potezima.

Analitičar koji je želio ostati neimenovan tumači kako kompanija odlazi iz zemlje kako bi izbjegla da na njezine dionice nepovoljno utječu rizici povezani s Grčkom. Ta je zemlja u višegodišnjoj recesiji i potresaju je masovni prosvjedi zbog oštrih mjera štednje koje Atena poduzima kako bi ispunila uvjete za dobivanje kredita od međunarodnih zajmodavaca. "To je zdrava kompanija koja ne želi trpjeti štete zbog visokog rizika te zemlje", kazao je analitičar.

Strani ulagači smanjuju ulaganja na Atenskoj burzi od 2009. godine kada je tu mediteransku zemlju snažno pogodila kriza. CCH je najveća grčka kompanija po tržišnoj vrijednosti koja iznosi šest milijardi eura, što je približno 20 posto ukupne tržišne vrijednosti svih dionica u kotaciji Atenske burze.

Komentirajte prvi

New Report

Close