Gradonačelnik Kopra za smjenu Uprave Luke

Autor: Sergej Novosel Vučković , 17. svibanj 2017. u 21:59
Popovič smatra da Uprava ne zna uskladiti interese lokalne zajednice/ Hajrudin Merdanovic/24sata

Spor oko proširenja ili izgradnje gata.

Gradonačelnik Kopra Boris Popovič najavio je tužbu zbog suglasnosti koju je Agencija za zaštitu okoliša izdala za proširenje gata u Luci Koper.

Delo i Finance pišu da će proširenje omogućiti povećanje kapaciteta na 1,3 milijuna TEU (malih kontejnera) do 2020., uz investiciju od 235 milijuna eura, najveću u zadnje vrijeme, od čega dio ide iz EU fondova. No, Popovič misli da je umjesto produženja prvoga gata trebalo izgraditi treći, i to u Ankaranu, što tamo i ne žele, iako dobivaju novac od koncesije za luku. Iza njegova stava krije se želja da Grad Koper dobije više od koncesije, koju je lani Luka Koper, u iznosu od šest milijuna eura, uplatila državi, koja polovicu ulaže u državnu infrastrukturu.

Od druge polovice polovica (tj. 25% od 6 milijuna) ide Kopru, polovica Ankaranu. U Luci su reagirali na Popovičevu najavu tužbe, tvrdeći da tako koči razvoj luke koja bi proširenjem mogla primiti dodatnih 300.000 kontejnera i generirati još 100 milijuna eura godišnje. Gradonačelnikov je savjetnik bivši kratkotrajni šef Luke Gašpar Gašpar Mišič, koji kaže da ovaj apelira da Luci Koper treba "sposobnija uprava jer je sadašnja kriva što ne zna koordinirati interese lokalne zajednice". Doznaje se da će se tražiti smjena vodstva Luke na čelu s Dragomirom Matićem, koji pak kaže da Luka ima najviše europske certifikate za okoliš.        

Komentirajte prvi

New Report

Close