Gorenje ulaže 12 mil. eura u tvornicu hladnjaka u Valjevu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2016. u 21:59
Gorenje u Srbiji ima četiri tvornice, dvije u Valjevu, te u Staroj Pazovi i Zaječaru

U srpskoj tvornici godišnje se proizvede 800.000 zamrzivača i hladnjaka, a s proširenjem proizvodnje bit će ih milijun.

U sljedeće dvije godine slovenska kompanija Gorenje uložit će 12 milijuna eura u proširenje proizvodnje rashladnih uređaja u Valjevu.

Već do polovine 2017., kada je planiran završetak prve faze, posao će dobiti 50 novih radnika, a početkom 2019. godine, ukupno njih 300. Gorenje je krajem prošlog tjedna s vladom Srbije potpisalo Memorandum o subvencijama za realizaciju najavljenih investicija i nova zapošljavanja.  Tvornica Gorenje u Valjevu je kao greenfield investicija u proteklih deset godina stalno povećavala proizvodnju, uređaji iz njenih pogona izvoze se u sve zemlje svijeta, zapošljava više od 1500 ljudi i surađuje s više od 60 lokalnih dobavljača, piše portal eKapija.  "Valjevo je za Gorenje središte proizvodnje zamrzivača i hladnjaka, gdje se godišnje proizvede 800.000 rashladnih uređaja, a sa završetkom najavljenih investicija, do početka 2019. godine, ukupni kapacitet tvornice iznosit će milijun uređaja", kaže direktor tvornice Gorenje Valjevo Boris Pavčnik.

"Naručili smo opremu i prvi dio ulaganja, vrijedan oko 3 milijuna eura, kojim će kapaciteti biti povećani za 200 do 250 hladnjaka dnevno, a bit će završen polovinom sljedeće godine. U drugoj fazi, u širenje proizvodnje u postojećim tvornicama bit će uloženo još 6 milijuna eura, pa ćemo početkom 2019. proizvoditi više od 4000 hladnjaka dnevno", kaže Pavčnik. Istovremeno, oko 3 milijuna eura kompanija će uložiti u pokretanje proizvodnje dijelova za hladnjake, kojima se sada opskrbljuju od dobavljača. Nova proizvodnja krenut će početkom 2018. i to u prostorima tvrtke Novi Elind u stečaju, koje je Gorenje kupilo, gdje će raditi između 50 i 60 osoba.

S izvozom 90% proizvodnje u vrijednosti od 140 milijuna eura, tvornica Gorenje u Valjevu nalazi se na popisu najvećih izvoznika iz Srbije. Rashladni uređaji iz te tvornice prodaju se u oko 50 zemalja svijeta, od Amerike, preko Australije, do Rusije i drugih europskih i azijskih zemalja. Najveće tržište je Njemačka, gdje odlazi 25% proizvodnje, zatim slijedi Srbija, treća je Slovenija, pa Hrvatska. Grupa Gorenje u Srbiji ima četiri tvornice, dvije u Valjevu, i po jednu u Staroj Pazovi i Zaječaru. U njih je u proteklih 10 godina investirano 136,8 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close