Gorenje dogovorilo prekid poslovne suradnje s Panasonicom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2017. u 12:44
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Suradnja Gorenja s Panasonicom počela je 2013. kada je je sklopljen međusobni sporazum o strateškom partnerstvu i suradnji.

Slovenski proizvođač kućanskih aparata Gorenje potvrdio je da je dogovorio prekid suradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao strojeve za pranje rublja i hladnjake za europsko tržište pod brandom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenski mediji.

Prekid suradnje potvrdili su u koncerna iz Velenja, dodavši da je suradnja s tom japanskom korporacijom činila svega 1,5 posto ukupnih prihoda grupe Gorenje.

Prihodi Gorenja lani su iznosili 1,2 milijarde eura, od čega je samo desetina ostvarena prodajom na domaćem slovenskom tržištu.

U Gorenju tvrde da je eventualni strah od gubitka radnih mjesta u Velenju nakon povlačenja Panasonica pretjeran, jer su narudžbe i prodaja ove jeseni vrlo dobre te ne vjeruju u neke analize po kojima bi prihod mogao pasti za desetinu, navodi u utorak ljubljansko "Delo".

Suradnja Gorenja s Panasonicom počela je 2013. kada je je sklopljen međusobni sporazum o strateškom partnerstvu i suradnji. Panasonic je tada dokapitalizacijom postao vlasnik 10,47 posto dioničkog kapitala Gorenja.

Lani je razmišljao o povećanju svog vlasničkog udjela, ali se nakon provedenog dubinskog pregleda na to nije odlučio. Tada je japanska korporacija priopćila da se povećanje udjela u Gorenju ne uklapa u njezine trenutne investicijske planove, ali da će se tehnička suradnja i partnerstvo s Gorenjem nastaviti.

Eventualno povlačenje Panasonica iz vlasničke strukture Gorenja, o čemu se špekulira, povećat će utjecaj države na tu kompaniju. Uz menadžersku ekipu Gorenja, među najvećim dioničarima je država putem Kapitalskog fonda KAD, ocjenjuju slovenski mediji.

Komentirajte prvi

New Report

Close