Google se rješava Motorole, novi vlasnik bit će Lenovo

Autor: Tomislav Hrastovčak , 30. siječanj 2014. u 10:19
Reuters

Google je sklopio sporazum o prodaji Motorole kineskom Lenovu za 2,91 milijardu dolara.

Google je sklopio sporazum o prodaji Motorole kineskom Lenovu za 2,91 milijardu dolara i to dvije godine nakon što ju je kupio.

Prodaju je na Googleovom službenom blogu objavio Larry Page, suosnivač i izvršni direktor kompanije. Podsjetimo, Google je zaključio akviziciju Motorole Mobility u 2012. godini te je za nju platio čak 12,5 milijardi dolara. To je ujedno bila najveća akvizicija u Googleovoj korporativnoj povijesti.

Premda djeluje kako je Google puno izgubio na sporazumu s Lenovom, valja imati na umu kako je tehnološki div već ranije bio prodao dio Motorolinog poslovanja za 2,4 milijarde dolara te će zadržati vlasništvo na velikim dijelom njenih patenata, koji će mu koristiti kod mobilnog operativnog sustava Android.

"Ovaj potez omogućit će Googleu da posveti svoju energiju za poticanje inovacija na Androidovom ekosustavu, na dobrobit svih korisnika pametnih telefona", napisao je Page na blogu.

Međutim, problematična Motorola se pod okriljem Googlea nije uspjela izvući iz minusa, pa je primjerice u posljednjem tromjesečju bilježila gubitak od oko 250 milijuna dolara.

Sporazum Googlea i Lenova moraju još odobriti kineski i američki regulatori, što obično zahtijeva određeno vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close