Google greškom objavio rezultate i šokirao tržište

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 13:32
Epa

Trgovanje Googleovim dionicama zaustavljeno je u četvrtak na više od dva sata nakon što su greškom prije vremena objavljeni razočaravajući podaci.

Trgovanje Googleovim dionicama zaustavljeno je u četvrtak na više od dva sata nakon što su greškom prije vremena objavljeni razočaravajući podaci za treće tromjesečje šokirali tržište i srušili njihovu vrijednost.

Podaci su objavljeni u izvješću za američku burzu nekoliko sati ranije no što je planirano. U Googleu su naglasili da je riječ o "nacrtu" izvješća koji je printer "neovlašteno" isprintao.

Konačna verzija izvješća objavljena je nekoliko sati kasnije, s istim brojkama ali i s pratečin izjavom izvršnog direktora Larrya Pagea na mjestu na kojem je u izvješću stajao tekst "čeka se Larryjeva izjava".

"Imalo smo snažno tromjesečje", ustvrdio je Page. Brojke govore nešto drugačiju priču.

Google je u proteklom tromjesečju ostvario neto dobit od 2,18 milijardi dolara, što je 20 posto manje nego u istom razdoblju godinu prije. Vrijednost Googleova dionice kliznula je osam posto, na 695 dolara, čime je tržišna vrijednost kompanije ponovo kliznula ispod one Microsofta. U prvoj polovini mjeseca Google je pretekao Microsoft i zauzeo drugo mjesto na ljestvici tehnološkog sektora, odmah iza Applea.

Page se naknadno putem telekonferencije ispričao za pogrešku. "Žao mi je zbog današnjeg meteža. Kao što su kazali naši printeri, uputa za slanje aktivirana je malo prerano", rekao je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo velikima se događaju omaške, evo Google-u, jučer Podravci…

New Report

Close