Goldman Sachs i još četrnaest kompanija žele kupiti RTB Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 17. listopad 2014. u 11:58
Područje Bora poznato je po bogatim nalazištima bakra i zlata

Najviše je zainteresiranih kompanija za preuzimanje Bora došlo iz Velike Britanije, ali ima i ponuda iz Kanade i SAD-a.

Za preuzimanje srpskog rudarsko-topioničkog bazena Bor stigle su ponude 15 investitora.

U privatizaciji Bora žele sudjelovati kanadske i američke tvrtke koje već posluju u Srbiji, ali i četiri domaće kompanije. Prema pisanju Večernjih novosti, najviše je zainteresiranih kompanija za preuzimanje RTB Bor iz Velike Britanije, a najpoznatiji ponuđač je investicijska banka Goldman Sachs, za koju se vjeruje da je ponudu dala uime nekog od svojih klijenata.

Već prisutni u Srbiji
Kanadska kompanija Mundoro Capital, koji se bavi akvizicijama, istraživanjem i razvojem, već je prisutna u Srbiji i ima dozvole za istraživanje ruda. Iz Kanade se javila i kompanija Reservoir Minerals koja u Srbiji ima licence za istraživanje ruda, što uključuje projekte istraživanja zlata, srebra, bakra, olova i cinka.Jedan od ulagača iz SAD-a kojeg zanima RTB Bor također je već prisutan u Srbiji, riječ je o kompaniji New Generation Power koja se osim istraživanjem i vađenjem ruda, bavi i energetikom u području obnovljivih izvora energije. New Generation Power već je potpisao preliminarni sporazum sa srpskom državom i EPS-om oko energetskih projekata.

Druga je ponuda iz Amerike ona koju je dao Simon metalurgic, kompanija registrirana u Delawareu, popularnoj američkoj offshore zoni. Iz Velike Britanije došlo je pismo namjere kompanije Lundin Mining koja ima metalurške projekte u Portugalu, Švedskoj, Španjolskoj i SAD-u, a proizvode bakar, cink, olovo i nikal. Također su vlasnici 24 posto udjela u rudniku bakra i kobalta u Kongu.Za tri srpske tvrtke koje su se javile s ponudama zajedničko je da su im direktori ujedno i vlasnici, dok je četvrta registrirana u Srbiji, ali su joj sva četiri vlasnika iz Kine. Početkom proljeća srpski su mediji javljali da je za kupnju većinskog udjela RTB Bor, zajedno s ruskom tvrtkom Russian Copper Company, zainteresiran poduzetnik Milan Popović, u Srbiji često nazivan "kraljem bakra", dok je Hrvatskoj poznatiji kao partner estradne zvijezde Severine, ali ovog puta nije dao ponudu.

Veliki potencijal
Područje Bora poznato je po bogatim nalazištima bakra i zlata što je potvrđeno i novim američkim i kanadskim istraživanjima. Otkriven je potencijal od 1,7 milijuna tona rude bakra i 98 tona zlata. Za proteklih 110 godina od kada traje rudarenje u Boru dobiveno je oko pet milijuna tona bakra i gotovo 160 tona zlata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close