GM i Fiat Chrysler angažirali savjetnike za moguće spajanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. lipanj 2015. u 08:20
Foto: Hina

General Motors i Fiat Chrysler Automobiles angažirali su investicijske banke kako bi analizirale mogućnosti spajanja tih dviju kompanija jer FCA ne odustaje od tog projekta s američkim rivalom.

General Motors i Fiat Chrysler Automobiles angažirali su investicijske banke kako bi analizirale mogućnosti spajanja tih dviju kompanija jer FCA ne odustaje od tog projekta s američkim rivalom.

Još početkom ove godine izvršni direktor Fiat Chryslera Sergio Marchionne predložio je upravi GM-a spajanje dviju kompanija, no američki proizvođač automobila tu je ponudu odbio.

Međutim, Marchionne lobira kod velikih investitora GM-a kako bi upravu američke kompanije doveo za pregovarački stol.

Reuters doznaje da su obje kompanije angažirale savjetnike koji će razmotriti mogućnosti spajanja. Izvori upućeni u situaciju kazali su Reutersu da je GM angažirao Goldman Sachs i Morgan Stanley, dok FCA radi po tom pitanju sa švicarskom bankom UBS.

Službenu potvrdu toga Reuters nije dobio niti u jednoj od dviju kompanija, niti od navedenih investicijskih banaka, no nitko to nije ni izričito opovrgnuo.

Marchionne, koji je spasio Fiat i Chrysler od propasti, smatra da bi proizvođači automobila trebali surađivati kako bi postigli veću 'ekomnomiju veličine', odnosno smanjili troškove poslovanja i povećali učinkovitost u razvoju novih modela i tehnologija kako bi ispunili sve strože zahtjeve u vezi emisija štetnih za okoliš.

Međutim, problem je što je FCA znatno manji od GM-a, čija tržišna vrijednost doseže 57 milijardi dolara, a godišnji prihodi oko 156 milijardi.

Tržišna vrijednost FCA, sedmog po veličini svjetskog proizvođača automobila, iznosi, pak, oko 20 milijardi dolara. Lani je ta kompanija ostvarila prihode od 96 milijardi eura, ali ima i velike dugove.

Zbog toga je malo vjerojatno da bi se FCA odlučio na neprijateljsko preuzimanje GM-a, čija izvršna direktorica Mary Barra smatra da kompanija treba nastaviti poslovati samostalno. Stoga Marchionne nastoji uvjeriti veće investitore u GM da bi spajanje dviju kompanija bio dobar potez.

Angažiranje savjetnika po tom pitanju moglo bi predstavljati daljnji korak prema spajanju talijanskog i donedavno najvećeg svjetskog proizvođača automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close