Germanwings prestaje biti ‘low cost’ i preuzima letove Lufthanse

Autor: Darko Bičak , 06. prosinac 2012. u 22:00
Lufthansa će udvostručiti flotu Germanwingsa sa još 32 zrakoplova

Uprava Lufthansa je odlučila kako će Germanwingsu ustupiti sve letove koji nisu vezani za zračne luke u Münchenu i Frankfurtu.

Germanwings će od iduće godine preuzeti sve Lufthansine linije koje nisu vezane za destinacije München i Frankfurt, potvrđeno je na konferenciji za novinare u četvrtak u Kölnu. Što se tiče Hrvatske, neće biti većih promjena jer Lufthansa iz naše zemlje, osim prema ova dva  tzv. huba, leti još samo za Berlin, a ta je linija krenula ove godine.

U Hrvatskoj po starome
Stoga su pojasnili iz najvećeg njemačkog avioprijevoznika da će se ova odluka Hrvatske doticati samo po pitanju linije za glavni grad Njemačke, a koju će preuzeti Germanwings. Najveće promjene će doživjeti putnici u Njemačkoj gdje će Lufthansa prestati operirati na velikom broju tamošnji zračnih luka – neke će preuzeti Germanwings, dok će se neke linije ukinuti zbog nerentabilnosti. Ovome će prethoditi i veliko restrukturiranje Germanwingsa, člana Lufthansa grupe, koji će, u suradnji matičnom kompanijom, utrostručiti flotu i povećati broj svojih destinacija, ali i prestati biti niskobudžetni operater. Kako je pojasnio Christoph Franz, izvršni direktor Lufthanse, ova kompanija je procijenila da će postići veću konkurentnost i profitabilnost u poslovanju ako se okrene ovakvom modelu s Lufthansom kao stožernom kompanijom koja će se koncentrirati na čvorišta – München i Frankfurt te na prekooceanske letove te Germanwingsom kao kompanijom koja će objediniti najbolje iz niskobudžetnog modela i klasičnog linijskog prijevoza. "S 'novim Germanwingsom' proširit ćemo usluge i na područje izravnih letova. Razvili smo dojmljivu lepezu usluga, a imamo i višegodišnje iskustvo u polju niskotarifnih letova, ali i segmentu vrhunskih zrakoplovnih usluga. Ta ćemo područja spojiti u 'novom Germanwingsu' i tako postaviti nove standarde na europskom tržištu. To će nam omogućiti isplativo poslovanje, i dalje od naših uobičajenih središta, a našim putnicima nove suvremene ponude letova koje će ih oduševiti", izjavio je Franz. Trenutno tvrtka operira s 32 zrakoplova, a u Lufthansi su najavili da će iz njihove flote u Germanwings otići još toliko njih. Do 2015. je u planu da nekadašnji niskotarifni prijevoznik ima 90 zrakoplova. Istodobno će iz Lufthanse u drugu kompaniju prijeći i oko tisuću zaposlenika. Ukupno bi broj zaposlenih u naredne dvije godine trebao porasti sa sadašnjih 1352 na 2500. Broj putnika bi s postojećih 7,7 milijuna godišnje trebao u 2015. dosegnuti brojku od 20 milijuna. Germanwings je najavio i promjenu poslovnoga modela  koji se više neće temeljiti na 'low cost' pricipu, nego se uvode tri kategorije karata – Basic, Smart te Best cjenovnog razreda od 33 do 399 eura. U najnižoj kategoriji zadržat će se razina cijene karata iz niskobudžetnog modela, no smanjit će se raspoloživi broj rezervacija. Za razliku od dosadašnje prakse da se karte za ovog prijevoznika mogu kupiti samo online, od 1. siječnja 2013. će biti u ponudi standardnog tržišta aviokarata. No kategorija, Basic, će se i dalje prodavati samo putem interneta.

Problem logistike
Germanwings bi sredinom 2013. trebao dobiti i novi vizualni identitet u kojem će prevladavati zelena, Lufthansina, boja. U promjenu vizualnog identiteta uložit će 30 milijuna eura. Integracija poslovanja dovest će i do stanovitih logističkih problema jer su dvije kompanije imale često odvojene uslužne servise ili pak uslugu cateringa. Franz je pojasnio da se na rješavanju ovog problema još uvijek radi, no da su pregovori pred završetkom te bi i početkom godine sve trebalo biti uređeno.

O Germanwingsu

Flota od 32 zrakoplova

Germanwings jedan je od najuspješnijih niskotarifnih zrakoplovnih prijevoznika u Europi koji nudi letove prema više od 90 destinacija u Europi te prema Izraelu i državama u sjevernoj Africi. Letovi kreću s pet odredišta u Njemačkoj: Köln/Bonn, Stuttgart, Berlin-Tegel, Hannover i Dortmund. Germanwingsova se flota trenutno sastoji od 32 zrakoplova tipa Airbus A319.

Komentirajte prvi

New Report

Close