5 činjenica o General Motorsu koje možda niste znali

Autor: Agencija VLM, Poslovni.hr , 16. rujan 2014. u 15:58
Reuters

General Motors Corporation, poznat i pod skraćenicom GM, američki je automobilistički koncern sa sjedištem u Detroitu u saveznoj državi Michigan.

General Motors Corporation, poznat i pod skraćenicom GM, američki je automobilistički koncern sa sjedištem u Detroitu u saveznoj državi Michigan. Kompanija je osnovana na današnji dan, a evo pet zanimljivih činjenica o njoj:

  • Koncern je osnovan 16. rujna 1908., a već iste godine stekao je vlasništvo nad markama Buick i Oldsmobile.
     
  • Nakon drugog svjetskog rata General Motors i Ford su stvorili reputaciju arsenala demokracije zbog zasluga u vojnoj proizvodnji za saveznike, ali zbog svoje proizvodnje za Hitlerovu Njemačku oni su također mogli dobiti titulu arsenala fašizma.
     
  • General Motors je danas najveći svjetski proizvođač motornih vozila, a 2002. godine 15% svih automobila i gospodarskih vozila prodanih diljem svijeta nosilo je značku nekog od proizvođača pod okriljem koncerna.
     
  • General Motorsova vozila danas se proizvode u 30 saveznih država SAD-a i 32 države diljem svijeta, a koncern zapošljava 340.000 ljudi.
     
  • Koncern ima puno vlasništvo nad markama Buick, Cadillac, Chevrolet, Daewoo, GMC, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saturn, Saab i Vauxhall, a drži i udjele u japanskim markama Isuzu, Subaru i Suzuki, te ruskoj Ladi.

Komentirajte prvi

New Report

Close