GE dobio 1,9 milijardi eura vrijednu naruždbu

Autor: Poslovni.hr/H , 16. rujan 2016. u 13:35
Foto: Reuters

Američki industrijski konglomerat General Electric (GE) priopćio je u petak da je dobio 1,9 milijardi dolara vrijednu narudžbu za opremanje britanske nuklearne elektrane Hinkley Point C parnim turbinama, generatorima i ostalom opremom.

Odobravanjem projekta Hinkley Point britanska vlada utrla je put General Electricu za početak gradnje dvaju parnih turbina Arabelle od 1.770 megavata i generatora koji mogu strujom napajati šest milijuna domova i u idućih 60 godina podmirivati oko sedam posto britanskih potreba za električnom energijom, objavio je GE.

Ta će postrojenja zamijeniti stara koja su kao izvor energije koristila ugljen, navode iz američke kompanije.

Britanska vlada odobrila je u četvrtak kontroverzni projekt nuklearne elektrane Hinkley Point C, vrijedan 24 milijarde eura, nakon što ga je u srpnju stavila na čekanje.

GE je već odradio pripremne inženjerske poslove na projektu gradnje jedne od najvećih nuklearnih elektrana u svijetu.

Američka industrijska tvrtka osigurala je ugovor i potrebne kapacitete nakon što je prošle godine kupila poslovanje s opremom za proizvodnju energije od francuskog Alstoma, uključujući i Alstom Hrvatska.

Alstom je pobijedio na odgovarajućem natječaju prije nekoliko godina, podsjećaju iz General Electrica.

Odluka Velike Britanije "potvrđuje naše tehnološko liderstvo i također potvrđuje da odluka o kupnji Alstoma nije bila tako loša", istaknuo je u jučer objavljenom intervjuu izvršni direktor parnih elektroenergetskih sustava u GE Poweru Andreas Lusch.

Komentirajte prvi

New Report

Close