Gazprom u NIS-ove rafinerije ulaže milijardu eura

Autor: Rato Petković , 29. ožujak 2010. u 22:00

NIS želi imati najbrži rast proizvodnje, prerade i prometa nafte u regiji

Iako je Naftna industrija Srbije u protekle dvije godine zabilježila ukupne gubitke od 100 milijuna eura, tvrtka kojom upravlja ruski Gazpromnjeft, do 2014. godine planira uložiti milijardu eura u tehnološki razvoj dviju rafinerija.

Nastavak monopola
Ulaganjem tolikih sredstava novi većinski vlasnik namjerava od NIS-a napraviti respektabilnu regionalnu naftnu tvrtku koja će na tržište izvoziti 4 milijuna tona naftnih derivata. Toliko će, naime, ostati od ukupne jednogodišnje proizvodnje nakon što se podmire potrebe u Srbiji. Procjenjuje se da je cilj teško ostvariv, jer će, prema predviđanjima, u 2014. godini proizvodnja naftnih derivata u regiji biti 70 posto veća od potrošnje. Dodatni problem NIS-u će predstavljati i obnova rafinerije u Bosanskom Brodu, čiji su vlasnici također Rusi, kao i ulaganja u Inu.Osim toga, vodstvo NIS-a mora riješiti brojne probleme s kojima se Gazprom suočava nakon preuzimanja tvrtke. Najveće od njih svakako je bilo otkriće gubitka od 83 milijuna eura zbog kojeg Gazprom traži produžetak monopola i poslije isteka 2010. godine do kada je vlada, na temelju Cefta sporazuma, obvezna liberalizirati naftno tržište. U vladi nisu raspoloženi udovoljiti tom zahtjevu, pa se u NIS poduzimaju mjere kako bi spremni dočekali liberalizaciju tržišta.

Skromna potrošnja
Treba i utvrditi NIS-ovu imovinu koja se nalazi u državnom vlasništvu ili je “rasuta” po drugim kompanijama, s obzirom da je do sada utvrđeno tek 4 posto od ukupne imovine. Sve to, prema riječima Alekseja Korobova, direktora Ureda za strateški razvoj NIS-a, ne smije biti prereka da kompanija već u 2011. godini počne s proizvodnjom derivata koji će kvalitetom biti konkurentni na tržištu. NIS, naime, želi imati najbrži rast proizvodnje, prerade i prometa naftom u regiji. Realizaciju ambicioznog plana mogla bi omesti skromna potrošnja na domaćem tržištu koja iznosi 3,7 milijuna tona derivata, odnosno svega 50 posto od proizvodnih mogućnosti. U 2014. godini godišnji višak iznosit će 4,3 milijuna tona.

Komentirajte prvi

New Report

Close