Gazprom će do 2020. uložiti 400 mlrd. dolara

Autor: Miho Dobrašin , 18. lipanj 2008. u 06:30

Najveće investicije bit će u razvoj podmorskih nalazišta, te polja na istoku Rusije

Ruski distributer plina Gazprom namjerava krajem idućeg desetljeća povećati proizvodnju prirodnog plina za više od 100 milijardi kubičnih metara zahvaljuući realizaciji novih projekata, izjavio je direktor Gazpromovog odjela za razvoj Sergej Pankratov. Tako bi do 2020. godine proizvodnja plina trebala porasti sa sadašnjih 548,6 na razinu od 650 do 670 milijardi kubičnih metara.

Transportni sustavi
U navedenom razdoblju, kako ističe Pankratov, investicije će dosegnuti iznos između 336 i 420 milijardi dolara. Najveći financijski izdaci očekuju se do 2013. godine zbog nužnog razvoja podmorskih nalazišta te polja na istoku zemlje. Pankratov je napomenuo kako će najviše sredstava, oko 50 posto, biti usmjereno u izgradnju transportnih sustava, dok će u eksploataciju novih nalazišta plina Gazprom uložiti 30 posto predviđenih sredstava. “U ovom trenutku teško je reći kolika će biti proizvodnja plina na istoku Rusije. Potrebno je pričekati konkretne podatke o tamošnjim nalazištima. Ipak, očekujemo da će se tamošnja proizvodnja 2020. kretati oko 30 milijardi kubičnih metara”, rekao je Pankratov. Inače, prošli tjedan je izvršni direktor Gazproma, Aleksej Miller, iznio u javnost dvije prognoze koje će, ako se pokažu točnima, donijeti nove brige potrošačima, dok će istodobno ojačati poziciju ruske vlade. Miler, naime, predviđa kako će “u skoroj budućnosti” barel nafte postići cijenu od 250 dolara, što je oko 85 posto veća vrijednost u odnosu na sadašnju cijenu nafte na svjetskom tržištu. Prvi čovjek ruskog distributera plina također je naglasio da će se tržišna vrijednost Gazproma do 2015. godine utrostručiti, odnosno premašiti 1000 milijardi dolara.

Vodeća PetroChina
Gazprom, međutim, neće biti prva kompanija koja je dotaknula “magičnu” brojku. Početkom prosinca prošle godine kineski proizvođač nafte PetroChina izlistao je dionice na burzi u Šangaju koje su ubrzo premašile vrijednost od 1000 milijardi dolara. Analitičari i ulagači podijeljeni su oko Milerove izjave vezane uz barel vrijedan 250 dolara. “To bi bila katastrofa za zemlje uvoznice nafte, demokratske zemlje i Kinu, dok bi, s druge strane, profitirale monarhije i diktatorski režimi koji su glavni dobavljači”, izjavio je konzultant tvrtke Booz Allen & Hamilton, James Woosley. S druge strane, brojni su i oni koji smatraju da je to prilika za intenzivniji razvoj zemalja izvoznice nafte. I dok su neki skeptični prema mogućnosti takvog skoka cijene nafte, dio ulagača već se počeo kladiti na Milerovu prognozu. U ponedjeljak je tako kupljeno oko 3000 opcijskih ugovora koji vlasniku daju pravo kupnje barela u prosincu po cijeni od 250 dolara.

Miler: Gazprom će preuzeti Koviktu

Kako prenosi ruski Interfaks, izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller izjavio je da će Gazprom uskoro preuzeti golemo plinsko polje Kovikta koje se nalazi u istočnom Sibiru te kojeg je vlasnik rusko-britanska tvrtka TNK-BP. ‘Vjerujem da će dogovor biti postignut vrlo brzo. Potrebno je još riješiti neke tehnikalije’, rekao je Miller. Istovremeno, ruski ministar financija Aleksej Kudrin istaknuo je kako sukob britanskih i ruskih vlasnika unutar TNK-BP neće ugroziti ulagačku klimu u Rusiji. TNK-BP nalazi se u 50 postotnom vlasništvu British Petroleuma dok preostalih 50 posto drže ruski milijarderi koji traže ostavku predsjednika Uprave koji, kako ističu, radi isključivo u interesu Britanaca.




Komentirajte prvi

New Report

Close