Francuski Vinci poslao tvrtku u stečaj jer mu Srbija nije plaćala radove

Autor: Rato Petković , 04. svibanj 2009. u 22:00

Procjenjuje se da država i državne tvrtke građevinskim kompanijama duguju najmanje 600 mil. eura

Građevinska tvrtka Intermost, koja u Srbiji posluje kao dio francuske kompanije Vinci Construction, zatražila je pokretanje stečajnog postupka, jer ne može namiriti financijske obveze prema svojim vjerovnicima. To je prva kompanija sa stranim kapitalom koja je zatražila primjenu stečajnog postupka koji znači odlazak Vincija iz Srbije. Intermost, koji gradi više mostova, cesta i tunela u Srbiji, zaustavio je strojeve i obustavio sve poslove.

Zaustavljeni radovi
Intermost je zapao u financijske teškoće jer nije uspio naplatiti potraživanja od države i javnih poduzeća vrijedna 12 milijuna eura. Da apsurd bude veći, Intermost zbog zaostalih potraživanja ne može izmiriti porezne i druge zakonske obveze prema državi, pa je poslovodstvo odlučilo zatražiti pokretanje stečajnog postupka. Stevo Đuranović, v.d. predsjednika beogradskog Trgovačkog suda, izjavio je kako će sud o uvođenju stečaja donijeti odluku vrlo brzo. Intermost je suočen i s padom poslovnih aktivnosti, manjkom novih ugovora i nepoštovanjem rokova plaćanja. U izjavi poslovodstva naglašava se da u okviru svog poslovanja u Srbiji Intermost izvodi građevinske radove za javne institucije tako da stupanj zaposlenosti njegovih radnika određuju upravo te državne institucije. Zaposleni, kojih ima oko 400, do pravovaljane odluke suda poslani su na prinudan odmor.

Poslovanje u regiji
Intermost je obustavio radove na gradnji obilaznice oko Novog Sada, mosta preko Tise kod Ade, kao i gradnju i sanaciju nekoliko mostova na jugu i u središnjem dijelu zemlje. U javnom poduzeću Putevi Srbije kažu da će u slučaju stečaja Intermosta projekti biti povjereni drugim izvođačima, među koje spada i Energoprojekt – niskogradnja, koji je na natječaju dobio taj posao zajedno s Intermostom. U Intermostu najavljuju i drugo rješenje prema kojem bi njegove poslove mogla preuzeti neka druga kompanija iz francuske grupe Vinci koja posluje u regiji. Prema podacima Privredne komore, javna poduzeća u državnom vlasništvu duguju građevinskoj operativi 600 milijuna eura. Zbog toga je Privredna komora zatražila da se dugovi namire što prije kako bi se mogli nastaviti radovi.

Podaci

Vinci radi i u Hrvatskoj
Od ukupno 13,6 milijardi eura prihoda, tvrtke u sklopu grupacije Vinci izvan Francuske ostvaruju 6,1 milijardu eura. Grupa je ostvarila dobit od 668 milijuna eura. U tvrtkama iz grupe Vinci zaposleno je više od 70.000 radnika. U Hrvatskoj je Vinci prisutan preko tvrtke Tegra.

Loš imidž Srbije
Intermost je prvi među stranim kompanijama u Srbiji odlučio zatražiti pokretanje stečajnog postupka, što nije ugodna činjenica za Srbiju. Neisplaćena dugovanja daju lošu sliku o Srbiji koja ove godine namjerava podnijeti zahtjev za dobivanje statusa kandidata za ulazak u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close