Francuski milijarderi novi su najveći dioničari Pume

Autor: Tomislav Pili , 15. siječanj 2018. u 14:39
Pumina dionica u posljednjih godinu dana uvećala je vrijednost za 45 posto/REUTERS

Obitelj Pinault koja posjeduje 40 posto Keringa dobit će, sukladno razdiobi, 29 posto udjela u njemačkoj kompaniji.

Njemački proizvođač sportske opreme Puma seli u ruke vlasnikova vlasnika. Naime, francuska kompanija Kering u čijem je vlasništvu niz luksuznih brendova – među njima i Gucci te Yves Saint Laurent – najavila je da će ustupiti dionice Pume svojim dioničarima kako bi se u potpunosti fokusirala na segment luksuzne robe.

Dioničari Keringa dobit će 70 posto Puminih dionica, a Kering će zadržati samo 16 posto udjela, potvrđeno je ekskluzivno Reutersu.

Bez novčane koristi
Prema tvrdnjama financijskog direktora Keringa, Jean-Marca Duplaixa, ta kompanija neće imati novčane koristi od ove transakcije. Pojedinačno najveći dioničar Pume tako će postati obitelj Pinault koja posjeduje malo više od 40 posto Keringa. Sukladno razdiobi, ta obitelj milijardera postat će vlasnik 29 posto Pume. Podsjetimo, udjel slobodnih dionica Pume na burzi (free float) iznosi 55 posto. Kering se već duže vrijeme pokušava baviti isključivo luksuznom robom gdje su veće marže.

"Našli smo se u nekoj vrsti neravnoteže, povezane s poslovanjem luksuznog sektora", pojasnio je Duplaix, dodajući kako kompanija razmatra opcije odvajanja i preostalog sportskog brenda, Volcoma. Za sada ne postoji mogućnost da se Puma i Volcom spoje, izjavio je u petak izvršni direktor njemačke kompanije Bjorn Gulden.   

Više slobodnih dionica
Iz Pume su poručili kako pozdravljaju odluku francuskog vlasnika s obzirom da će uvećati broj slobodnih dionica. Kering je preuzeo Pumu 2007. godine za 5,3 milijarde eura nakon čega je uslijedio dug, ali uspješan oporavak njemačke tvrtke.

Bjorn Gulden preuzeo je kormilo kompanije 2013. te je fokusirao na sportsku opremu, posebno u najpopularnijim sportovima, poput nogometa. Posebno se uspješnom pokazala dizajnerska suradnja s pop-zvijezdom Rihannom. U posljednjih godinu dana Pumina dionica porasla je 45 posto, pa kompanija sada vrijedi koliko je i Kering platio prije više od 10 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close