Francuska energetska kompanija kupuje danski Maersk Oil za 7,45 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. kolovoz 2017. u 14:12
Foto: Reuters

Total procjenjuje da će akvizicija polučiti sinergijski učinak od više od 400 milijuna dolara godišnje.

Francuska energetska kompanija Total kupuje danski Maersk Oil, u transakciji vrijednoj 7,45 milijardi dolara, od koje u Totalu očekuju da će im povećati zaradu i tijek gotovine.

Danska kompanija AP Moller Maersk prodaje svoje naftno poslovanje Maersk Oil kako bi se usredotočila na druge aktivnosti, uključujući svoje brodarsko poslovanje.

Sukladno uvjetima transakcije, Moller Maersk će dobiti 4,95 milijardi dolara u dionicama Totala, a francuska kompanija će preuzeti 2,5 milijardi dolara duga Maerska.

Vodeće svjetske naftne kompanije u proteklih godinu dana vratile su se na put preuzimanja, ohrabrene znakovima o oporavku na tržištu nafte.

Za prodaja dolazi u trenutku velikog restrukturiranja Maerska, s ciljem koncentracije na prijevozničko i logističko poslovanje te odvajanje energetskog poslovanja, koje se suočava s padom prihoda.

Total procjenjuje da će akvizicija polučiti sinergijski učinak od više od 400 milijuna dolara godišnje.

"Ta transakcija trenutno će povećati zaradu po dionici, ubrzati novčane tokove te nam donijeti daljnji rast u idućim godinama", izjavio je izvršni direktor Totala Patrick Pouyanne.

Komentirajte prvi

New Report

Close