Foxconn više ne zapošljava, očekuju pad prodaje iPhonea 5

Autor: Bernard Ivezić , 25. veljača 2013. u 21:00
Procjenjuje se da će odluka Foxconna dovesti do brzog smanjenja broja zaposlenika

Prije četiri godine Foxconn je zbog krize broj zaposlenika zamrznuo na 800.000, a sada se procjenjuje da zapošljava 1,2 milijuna radnika.

Unatoč pričama o rastućoj potražnji za pametnim mobitelima kineski Foxconn, najveći svjetski proizvođač elektroničke opreme i isporučitelj Appleovog iPhonea 5, najavio je da odustaje od daljnjeg zapošljavanja, postojeće zaposlenike koji napuste kompaniju samostalno ili zbog umirovljenja neće zamijenjivati novim radnicima i neće uzimati čak ni vježbenike, doznaje Financial Times. List piše da su voditelji odjela u Foxconnu dobili preporuku da ne zapošljavaju sve do kraja ožujka, jer je Apple smanjio narudžbe iPhonea 5.

Veliki poslodavac
"Trenutno, niti jedna od naših tvornica u središnjoj Kini ne zapošljava", komentirao je glasnogovornik Foxconna Liu Kun.U Appleu tvrde da su iznenađeni potezom Foxconna i tvrde da s nikim nisu razgovarali o planovima nabave. Tim Cook, izvršni direkor Applea izjavio je da on ne misli da se rast potražnje za iPhoneima bliži kraju. "Nemamo riječ 'limit' u našem riječniku, a tržište pametnih mobitela vidim kao ono u kojem obavezno moramo biti, jer to je možda najbolje tržište svih vremena", naglašava Cook.Foxconnu je ovo prva odluka o obustavi zapošljavanja otkako je 2009. godine započela svjetska gospodarska kriza. U Kini je ta odluka izazvala još veći interes, jer je Foxconn po broju zaposlenih radnika najveći kineski poslodavac. Prije četiri godine Foxconn je zbog krize broj zaposlenika zamrznuo na 800.000, a trenutno se procjenjuje da zapošljava 1,2 milijuna radnika.FT procjenjuje da će odluka uprave Foxconna dovesti do brzog smanjenja broja zaposlenika. U prosjeku radnici se u tom kineskom proizvođaču promijene svakih 13 mjeseci. Drugim riječima, već nakon mjesec dana broj zaposlenih će pasti za nekoliko desetaka tisuća. Foxconnova najveća tvornica nalazi se u Shenzhenu i zapošljava 200.000 radnika. Sljedeća je u Zhengzhou, a zatim ona u Taiyuanu i Chengduu. Većina proizvodi iPhone, a dio je uključen u proizvodnju djelova za iPhone te radi iPade.

Appleu petina
Agencije za posredovanje u zapošljavanju su potvrdile da niti jedna od spomenutih tvornica više ne zapošljava.Strategy Analytics je objavio da su iPhone 5 i iPhone 4S još uvijek traženiji od Samsung Galaxy S3 i da Apple drži 20,6 posto svjetskog tržišta smartphonea.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja jos uvijek imam Nokia dumbphone.

New Report

Close