Fox odustao od kupnje Time Warnera, a Sprint od T-Mobilea

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. kolovoz 2014. u 12:02
Reuters

Ta iznenađujuća vijest prekinula je iscrpljujuću bitku oko dogovaranja uvjeta pod kojima bi se spojili.

U iznenađujućem potezu, Twenty-First Century Fox odustao je od preuzimanja Time Warnera i stvaranja jednog od najvećih svjetskih medijskih konglomerata, dok je Sprint odustao od kupnje Deutsche Telekomova T-Mobilea, što moguće nagoviješćuje usporavanje trenda akvizicija i spajanja na uzavrelom medijskom i telekomunikacijsom tržištu.

Twenty-First Century Fox, u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha, odustao je od svoje 80 milijardi dolara (47,40 milijardi eura) vrijedne ponude za kupnju korporacije Time Warner, napustivši tako planove o stvaranju jednog od najvećih svjetskih medijskih konglomerata.

Ta iznenađujuća vijest prekinula je iscrpljujuću bitku oko dogovaranja uvjeta pod kojima bi se spojila dva najveća holivudska studija i televizijske kuće od vremena TNT-a i Fox Newsa.

Ipak neki se investitori pitaju predstavlja li taj Murdochov potez tek mudro nastojanje da se spusti vrijednost dionica Time Warnera, što bi mu kasnije omogućilo da po povoljnijim uvjetima opet uđe u pregovore. Brett Harriss iz Gabelli&Co smatra da bi to moglo biti dio pregovaračke strategije Foxa.

Vijest o kolapsu pregovora o spajanju Foxa i Time Warnera uslijedila je samo tri sata nakon što je korporacija Sprint odustala od namjere kupnje Deutsche Telekomova američkog T-Mobilea. Još je nejasno nagovještavaju li ta dva otkazana sporazuma trend usporavanja spajanja i akvizicija na inače uzavrelom tržištu medija i telefonije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Korporacija Sprint odustala je od svoje ponude za stjecanjem četvrtog po veličini mobilnog operatera u Sjedinjenim Državama, budući da američki regulator nije pokazao nikakve naznake omekšavanja svog protivljenja, unatoč višemjesečnih lobiranja, saznaje se iz izvora bliskih sporazumu.

To je od rijetkih neuspjeha japanskog SoftBank Corp-a, čiji je osnivač milijarder Masayoshi Son, a Sprint jedna od njegovih sastavnica. Izvršni direktor SoftBanka izrazio je iznenađenje zbog protivljenja i otpora američkog regulatora tom preuizimanju, no smatra da će se to u budućnosti mijenjati.

Neuspjeh Sprinta mogao bi dodatno osnažiti izglede francuskog telekomunikacijskog operatera Iliada, koji je prošloga tjedna ponudio DT-u za preuzimanje 56,6 posto udjela u T-Mobileu 33 dolara po dionici. To je znatno manje nego Sprintovih 40 dolara po dionici, pa je Illiade trenutno u pregovorima s američkim kabelskim i satelitskim kompanijama da nekako povisi svoju ponudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close