Ford će kroz pet godina masovno proizvoditi potpuno autonomna vozila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2016. u 10:01
Foto: Reuters

Posljednjih godina Ford se voli nazivati više tehnološkom kompanijom nego običnim proizvođačem automobila, a posljednja najava približila ih je tim nastojanjima.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača vozila Ford već do 2021. godine namjerava masovno proizvoditi potpuno autonomne automobile bez upravljača, pa ta američka kompanija kani povećati investicije za razvoj te tehnologije budućnosti.     

Taj odvažni korak najavio je utorak na skupu u kalifornijskom Palo Altu čelnik Forda Mark Fields u razgovoru s novinarom BBC-a.

Kako bi ostvarili cilj da prva Fordova u potpunosti autonomna vozila kupcima budu dostupna već 2021. godine, Ford će značajno povećati investicije za razvoj te tehnologije budućnosti.

Svoja autonomna vozila, odnosno uslugu zamišljaju po ugledu na Uberove taksi usluge temeljene na dijeljenju vozila, samo što u njihovom slučaju vozilu neće trebati vozač.

Fields je u razgovoru za BBC istaknuo kako će iskustvo vožnje u okružju bez upravljača, odnosno bez potrebe za kontrolom, promijeniti dosadašnje poimanje vožnje. 

"Bilo da želite raditi, bilo da se želite zabavljati… to su neke od stvari o kojima smo razmišljali kada smo kreirali autonomno vozilo", kazao je izvršni direktor Forda.

Najava razvoja potpuno autonomnog vozila, što je Fields nazvao transformacijskom odlukom za Ford, predstavlja ulazak u doba u kojemu se ta kompanija, pogotovo u gradovima, vidi i kao pružatelj ad-hoc usluga, a ne samo prodavačem vozila.

"Rast će dio auto industrije koja će se više okretati autonomnim vozilima. A Ford više ne želi biti samo kompanija koja proizvodi automobile, već kompanija posvećena i automobilima i mobilnosti", kazao je Fields. 

Posljednjih godina Ford se voli nazivati više tehnološkom kompanijom nego običnim proizvođačem automobila, a posljednja najava približila ih je tim nastojanjima, zaključuje BBC.   

Komentirajte prvi

New Report

Close