Flota koja plovi na alge razgnjevila zakonodavce

Autor: The New York Times , 09. rujan 2012. u 22:00

Kad je američka mornarica ovoga ljeta uputila pacifičku flotu kroz manevre uz pomoć koktela biogoriva vrijednog 12 milijuna dolara, dokazala je da ratni brodovi mogu ploviti na dizelskom gorivu dobivenom od algi ili kokošje masti. “Funkcionira u našim motorima, letjelicama i brodovima”, kaže Ray Mabus, doministar za mornaricu.

“Savršeno se uklopilo.” Ovo je gorivo još uvijek u eksperimentalnoj fazi i skupo je. Litra goriva korištenog u vježbi stoji 7 dolara, a litra standardnog vojnog goriva stoji dolar. Zbog cijene se alternativno gorivo našlo kao ključna točka šire političke bitke oko vladina financiranja nove energetske tehnologije. “Vi niste ministar energetike”, rekao je Mabusu republikanac Randy Forbes iz Virginije dok je na kongresnom saslušanju u veljači kritizirao program biogoriva. “Vi ste doministar mornarice.” Predstavnički dom, kojime upravljaju republikanci, već je izglasao mjere koje će posve ukinuti sredstva koja je Pentagon dosad ulagao u razvoj biogoriva. Jedan je odbor Senata, kojim rukovode demokrati, glasovao za spas programa. Bitka će se ponovno rasplamsati nakon što Kongres ove jeseni ponovno krene raspravljati o proračunu za obranu. Vježba flote na moru, poznata kao Velika zelena flota, dio je trogodišnjeg programa vrijednoga 510 milijuna dolara, u kojemu je sudjelovalo više agencija, a cilj mu je bio pomoći vojsci da razvije alternativne oblike goriva. To je ulaganje tek djelić godišnjeg proračuna Pentagona, koji iznosi 650 milijardi dolara. No s obzirom na to da Ministarstvu obrane u sljedećih pet godina prijeti smanjenje budžeta od 259 milijardi dolara, neki zakonodavci smatraju da vojska ne bi trebala ulagati milijune u razvoj novog tržišta goriva kad kupuje sve manje opreme i razmišlja o smanjenju plaća.

Ova je faza istraživanja alternativnog goriva u vojsci proizašla iz radne skupine koja se sastala 2006. godine radi pronalaska metoda za smanjenje ovisnosti o nafti. Da vojska manje ovisi o prijevozu i zaštiti goriva koje dolazi s Bliskog istoka, razmišljali su tada, obrambene bi snage bile fleksibilnije i učinkovitije, a manje bi života bilo u opasnosti. U početku su razvijali tekuće gorivo od ugljena i zemnog plina, no te vrste goriva nisu zadovoljavale ekološke standarde. Pentagon se usmjerio na razvoj naprednih biogoriva, koji se uglavnom proizvode od biljnih i životinjskih sirovina koje se ne koriste u prehrani. Tako se i u automobilima koriste obnovljiva goriva proizvedena od etanola dobivenog iz kukuruza. No ulagači sa skepsom gledaju na goleme svote koje su potrebne za razvoj goriva. Čelnici industrije kažu da bi velik i postojan klijent poput vojske privukao druge ulagače, koji bi financirali velike rafinerije te tako putem ekonomije razmjera smanjili troškove. Vojni dužnosnici kažu da su kupnjom manjih količina goriva za testiranje već smanjili troškove. Pentagon je 2009. godine za litru nafte od algi tvrtki Solazyme plaćao više od 100 dolara. “Klijent kao što je vojska brzo bi ovu tehnologiju doveo i na civilno tržište. Zapravo djeluje kao katalizator”, kaže Bob Johnsen, izvršni direktor tvrtke Primus Green Energy, koja se bavi razvojem goriva iz biomase i zemnog plina. “Ako vojska postane kupac, ona postaje sredstvo pomoću kojeg se financiraju proizvodni pogoni.” Ministarstvo obrane oduvijek je osjetljivo na optužbe za pretjeranu potrošnju, no vojni čelnici tvrde da je ulaganje u biogorivo beznačajno u usporedbi s potencijalnom koristi smanjenja potreba za naftom s Bliskog istoka te svih nestabilnosti koje nosi. “Glavni nam argument nije ekonomski”, kaže Sharon Burke, zamjenica ministra obrane za operativne energetske planove i programe. “Glavni nam je zadatak braniti zemlju.”

Sharon Burke kaže da se na biogorivo troši tek 7 posto ili 107 milijuna od ukupno 1,6 milijardi dolara koliko vojska traži za unapređenje iskoristivosti energije u sljedećoj financijskoj godini. Cilj većine mjera jest smanjiti potrebu za gorivom putem učinkovitije uporabe dizelskih generatora, “zelenih” motora u vozilima i letjelicama te hibridnih solarnih generatora i akumulatora na terenu. Ministarstvo obrane također testira metode učinkovitije proizvodnje i distribucije električne energije. Vojska je nedavno objavila natječaj za projekte obnovljive energije vrijedne 7 milijardi dolara, čime želi ostvariti proizvodnju gigavata vlastite struje od obnovljivih izvora do 2025. godine, što bi bilo dovoljno za napajanje 250.000 američkih kućanstava. Program biogoriva uznemirio je republikance u Kongresu. Zastupnik Mike Conaway, Teksašanin koji je predstavio prijedlog zakona za ograničenje kupnje i proizvodnje biogoriva, kaže da demokrati preko vojske žele ostvariti svoj ekološki program. “Od Ministarstva obrane tražimo ono što traži svaki Amerikanac prilikom kupnje goriva, a to je najpovoljnija cijena”, kaže. Mnogi zakonodavci koji se protive programu biogoriva, među kojima su i neki demokrati, dolaze iz rudarskog kraja ili primaju novac od industrije ugljena i zemnog plina. Conaway veći dio novca za svoju kampanju prikupi od naftnih interesa, kako stoji u bazi OpenSecrets.org, koja prati političke doprinose. I dok je Obamina administracija očito otvorena prema razvoju pogona za komercijalnu proizvodnju biogoriva, njegov republikanski protivnik Mitt Romney dao je do znanja da u njegovoj administraciji Pentagonova želja za razvojem čiste energije ne bi bila prioritet.

Diane Cardwell

Komentirajte prvi

New Report

Close